La Nit de l’Alzheimer es consolida com la cita solidària al Festival de Peralada

La tercera edició de La Nit de l'Alzheimer, que se celebrarà el 20 de juliol en el marc del Festival Castell de Peralada, estarà protagonitzat per l'espectacle de la bailaora Maria Pagés.

· L'objectiu de la vetllada és donar visibilitat a la malaltia i sensibilitzar sobre la necessitat d'invertir en recerca contra l'Alzheimer

· Fundació ACE destinarà la recaptació d'enguany al desenvolupament del programa Fundació ACE Healthy Brain Initiative (FACEHBI) 

Peralada.- La Fundació ACE- Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center i la Fundació Castell de Peralada han presentat la tercera edició de La Nit de l'Alzheimer, una iniciativa solidària que va néixer amb vocació d'esdevenir el punt de trobada anual entre el conjunt de la societat i el món de la recerca, el tractament i la prevenció de la malaltia d'Alzheimer. 

La Dra. Mercè Boada, directora mèdica i fundadora de Fundació ACE, i la Sra. Isabel Suqué, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, han explicat que la finalitat de la vetllada, que enguany tindrà lloc el 20 de juliol, és donar visibilitat a la malaltia i sensibilitzar la societat sobre la necessitat d'invertir en recerca per avançar en la lluita contra l'Alzheimer. El segon objectiu que han destacat ambdues entitats és la d'aconseguir recaptar fons per destinar-los al projecte amb voluntaris FACEHBI, una de les iniciatives de Fundació ACE que està enfocada a fomentar la detecció de la malaltia d'Alzheimer en fases molt primerenques. 

La col·laboració de la Fundació Castell de Peralada ha fet possible que el Castell sigui l'espai que novament acollirà La Nit de l'Alzheimer, una celebració que conjugarà el seu objectiu solidari i de sensibilització amb una experiència gastronòmica i de dansa, en el marc del prestigiós Festival de Peralada. 

El diàleg amb la memòria de Maria Pagés 

Els participants a La Nit de l'Alzheimer podran assistir a la representació del ballet Una Oda al Tiempo, un espectacle en què la coreògrafa i bailaora sevillana María Pagés reflexiona sobre la implacable irreversibilitat del temps, respecte el cos, el desig, l'art i la mateixa vida, i ho fa presentant-se davant el públic com el que és; una dona, un ser humà bell per la seva humanitat imperfecta. Acompanyada dalt de l'escenari per 4 bailaoras, 4 bailaores i set músics en directe i amb dramatúrgia i textos d'El Arbi El Harti, a través de dotze escenes que recreen dotze palos flamencs, María Pagés i la seva companyia transformaran les asimetries en una font de bellesa i emoció. Posteriorment, els assistents a La Nit de l'Alzheimer, també podran accedir al meet & greet, als jardins del Castell, on es trobaran amb els ballarins i l'equip que ha fet possible la representació. 

Les aportacions poder ser en diferents imports: 200 € pel paquet sencer (sopar, entrada a l'espectacle de ballet Una Oda al Tiempo i accés al meet & greet), o a partir de 100 € per la fila 0 del concert. La informació completa està disponible a la web de la Fundació ACE. 

En l'edició anterior, la iniciativa va recaptar prop de 20.000€ que han estat destinats íntegrament a la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç, amb la qual Fundació ACE té com a finalitat potenciar el diagnòstic de la malaltia en fases lleus i unificar tots els projectes que tenen aquest mateix objectiu. 

FACEHBI, l'estudi amb voluntaris de Fundació ACE 

L'estudi FACEHBI, al qual es destinaran els fons recaptats en la tercera Nit de l'Alzheimer i que pertany a la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç, és una investigació que estudia la relació entre les queixes subjectives de memòria i el desenvolupament de la malaltia. Per a la realització d'aquest estudi, Fundació ACE compta amb la participació de 200 voluntaris sans als qual es fa un seguiment periòdic basat en proves mèdiques. 

Amb aquesta iniciativa, que es va posar en marxa el desembre de 2014, Fundació ACE posa l'èmfasi en el diagnòstic ultra precoç dels canvis fisiològics que es donen en la malaltia per, així, poder desenvolupar fàrmacs que incideixin en les fases inicials de l'Alzheimer. 

Record a la Sra. Carmen Mateu 

En el marc de la presentació, la Dra Boada ha volgut recordar la Sra. Carmen Mateu, qui va morir a principis d'any, per agrair-li la seva aposta en la lluita contra l'Alzheimer i el seu compromís amb aquesta causa. Tant a nivell personal com institucional, la Sra. Carmen Mateu ha donat suport a la Fundació en iniciatives com la de La Nit de l'Alzheimer 

La campanya Regala memòria 

En el transcurs de la tercera edició de La Nit de l'Alzheimer, la Fundació ACE presentarà el vídeo de campanya 2018 de Regala memòria, que s'estrenarà coincidint amb el Dia Mundial de l'Alzheimer i es difondrà durant tot un any a través de les xarxes socials. 

Una col·laboració consolidada 

L'origen de La Nit de l'Alzheimer es troba en els dos sopars solidaris que es van celebrar els anys 2014 i 2015 al Castell de Peralada. Aquelles trobades, que es van concebre com a sopars privats amb un nombre limitat de participants, van fer un pas endavant amb La Nit de l'Alzheimer de la Fundació ACE que, per tercer any consecutiu, obre aquesta vetllada al conjunt de la societat. 

Sobre la Fundació Castell de Peralada 

La Fundació Castell de Peralada és una fundació familiar creada el 1995 per la família Suqué Mateu i, més concretament, pel Sr. Artur Suqué i la Sra. Carmen Mateu. La fundació té la finalitat d'impulsar tot tipus d'activitats culturals, entre les quals destaca el Festival Internacional de Música Castell de Peralada. La fundació també dóna suport, promou i/o organitza activitats de caràcter assistencial, cívic i de foment de l'economia social que pugui desenvolupar la fundació directament o facilitant-ne la seva realització per part de tercers. D'altra banda, també tindrà la finalitat de conservació i restauració dels béns de patrimoni històric integrat dins del conjunt del Castell de Peralada. 

Sobre Fundació ACE, un model pioner en el món de l'Alzheimer 

Impulsada per la neuròloga Mercè Boada i el psicòleg, Lluís Tárraga, la Fundació ACE- Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center va néixer l'any 1995 per fer front a la creixent demanda en el diagnòstic i el tractament de les persones que pateixen deteriorament cognitiu i demència, especialment Alzheimer. Actualment, està considerada un referent internacional en recerca, especialment en la clínica, neuropsicològica, social i bàsica.


Més notícies: www.9diari.cat