Exposició 'A nation in retreat. La Retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals'

Categoria
Exposicions i Museus
Data
2019-02-09 - 2019-09-01
Lloc
MUME - La Jonquera

Exposició
A nation in retreat. La Retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals
Del 9 de febrer a l'1 de setembre de 2019
MUME - Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera

Les commemoracions del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil a Catalunya i la retirada de l’Exèrcit Popular de la República cap a França permeten al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de fixar una vegada més l’atenció sobre el drama humà de l’exili republicà al febrer de 1939. L’arribada massiva de quasi 475.000 persones refugiades al territori de la Catalunya Nord va provocar una catàstrofe humanitària sense precedents a Europa occidental que, sens dubte, va marcar definitivament la història del segle XX.

L’exposició A nation in retreat. La retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals, que proposa el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (MUME), mostra com la representació dels conflictes armats va canviar profundament a partir de la Retirada republicana de 1939. Prop de 135 periodistes dels mitjans internacionals van ser acreditats, en efecte, per les autoritats franceses per tal de copsar i relatar el drama humà que tenia lloc a la frontera catalana. Les agències fotogràfiques internacionals també s’apressaren a enviar els seus fotoreporters. L’exposició del MUME presenta una selecció de 80 fotografies realitzades per les grans agències fotogràfiques franceses com France Presse, S.A.F.A.R.A o Fulgur o les americanes com Wide World Photo for The New York Times, Keystone, Associated Press Photo ou ACME. El recorregut de l’exposició ofereix la possibilitat de seguir, dia a dia –aproximadament des del 26 de gener al 10 de febrer de 1939– la cobertura d’aquest esdeveniment històric a través de la mirada i la perspectiva dels grans fotògrafs de guerra d’aleshores com, entre d’altres, Robert Capa, David Seymour Chim o de fotògrafs locals de l’àrea del Rosselló que treballaven per a les grans agències, com fou el cas de l’imprescindible Auguste Chauvin.

L’exposició demostra, per mitjà de les imatges, la mutació que implicarà la Retirada republicana per al fotoperiodisme internacional. Des dels anys trenta, el fotoperiodisme s’havia desenvolupat enormement i havia adquirit un caire polititzat, oferint al món una visió fonamentalment militant i progressista. La forma de fer la guerra durant l’ocupació franquista de Catalunya va impossibilitar de copsar una representació de la línia del front, atès que el front no existia a causa del vertigen de les operacions militars. Aquest aspecte, de gran transcendència en la captació fotogràfica, va obligar els fotoperiodistes a narrar visualment la guerra a través de les vivències de la població civil que s’havia exiliat i dels militars republicans derrotats, els quals, en traspassar la frontera, es convertiran també en asilats temporals en una III República francesa amb poca voluntat d’acollida. Aquesta població desvalguda, dependent de l’Estat francès i de la solidaritat internacional, esdevindrà, tal com es vol mostrar a l’exposició, l’objecte d’una nova manera d’entendre la captació visual dels conflictes armats. En bona mesura, la fotografia humanitària naixia a la frontera catalana al febrer de 1939.

 
 

Totes les dates

  • Des de 2019-02-09 a 2019-09-01

Proporcionat per iCagenda