Destacat

Jaume Subirós rep el Premi Empordà 2019

Jaume Subirós rep el Premi Empordà 2019

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha atorgat el Premi Empordà 2019 al cuiner Jaume Subirós. La comissió va prendre aquest acord valorant la seva trajectòria al capdavant de l’Hotel Empordà, la defensa que fa en tots els seus plats dels productes de proximitat i la projecció internacional que fa de la comarca.

Exposició: 'La Jonquera, porta de l’exili'

Categoria
Exposicions i Museus
Data
2019-04-01
Lloc
Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà - Plaça de l'Escorxador
Figueres

Exposició
La Jonquera, porta de l’exili

Fins al 15 de setembre, de 9 a 18 hores, de dilluns a divendres
A la sala de consulta de l'Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà (ACAE)

Aquesta exposició recorda que La Jonquera, durant el conflicte, va esdevenir un enclavament important de pas de mercaderies i armament, sobretot després de l’ocupació del nord d’Espanya per part dels ‘nacionals’ el 1937. Tot i no haver patit cap bombardeig, la Jonquera es van construir i habilitar com a mínim tres espais com a refugi antiaeri. La frontera francesa es va mantenir oberta i tancada durant el conflicte. Es va obrir entre juliol i agost de 1936, entre octubre de 1937 i gener de 1938, entre març i juny de 1938 i entre gener i febrer de 1939.

A l’exposició s’explica que amb l'anomenada 'Campaña de Cataluña' i amb la simbòlica caiguda de Barcelona, els esdeveniments dels últims mesos de la Guerra Civil situaren la Jonquera, juntament amb Portbou, Puigcerdà i Camprodon, com a porta de sortida principal per als milers de persones que escaparen de l'avenç i de la repressió franquista. Dels prop de mig milió de refugiats que marxaren el febrer del 1939, al voltant de la meitat passaren per La Jonquera i El Portús. Un cop travessada la ratlla els refugiat van ser, per una banda, dispersats i acollits en diferents departaments francesos; d’altre costat, en un nombre molt important, van ser reclosos en camps de concentració provisionals i permanents al departament dels Pirineus Orientals. Pels que fugiren, s’iniciava l’exili, i pels que romangueren en territori català, començava una difícil i llarga postguerra.

 
 

Totes les dates

  • Des de 2019-04-01 a 2019-09-15
    Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous & Divendres

Proporcionat per iCagenda