L’històric paper clau de la família Pomés en el sector de la pell

Situats des de fa més de 30 anys a Vilafant, la fàbrica d’adoberia tèxtil es va posar en marxa l’any 1905 a Figueres.

La indústria d’adoberia Pomés és una empresa familiar amb una extensa història al darrere: Xavier Pomés representa la quarta generació, després que el seu besavi iniciés l’activitat fa ja més d’un segle. “La documentació més antiga que disposem és de l’any 1905”. Actualment, l’empresa rutlla gràcies a en Xavier, el seu cunyat i 6 persones més.

La seva activitat principal se centra a treballar la pell petita, sobretot la de xais del país. Majoritàriament és pell dedicada al calçat, tant part interna com externa de la sabata. Es concentren sobretot en la segona i tercera fase del procés, l’adobament i l’acabat. La primera fase és l’anomenada ribera (o l’anomenat procés de conservació de la pell), la qual ells pràcticament no fan perquè, com s’ha dit, treballen amb materials de proximitat.

En Xavier es dedica a l’empresa des dels anys 80, quan va acabar la mili. “D’ençà de llavors, les tècniques han canviat, però res comparable amb la manera tan rudimentària amb la que treballaven, per exemple, el meu avi o el meu besavi”. Van dur a terme l’activitat fins l’any 1986 al carrer Rentador de Figueres. Posteriorment, quan el carrer ja es va convertir en cèntric, van moure’s a Vilafant, a la carretera de Borrassà, per disposar de més espai, sobretot per a la continuada càrrega i descàrrega de camions.

“La sensació és que aquesta llarga activitat familiar, després de quatre generacions, ja no tindrà continuïtat. Si bé cal està satisfet per tota la colla d’anys d’història, és evident que m’entristeix el fet de veure que la tradició s’estronca. La realitat, però, és que el sector és dur i sacrificat; a més, cada vegada hi ha major exigència, sobretot mediambientalment. És un ofici que comporta força risc extern”.

Actualment, hi ha pocs especialistes en el sector i sembla que cada vegada n’hi haurà menys. “Falta alegria al sector”, comenta Pomés. A la província de Girona només hi ha 5 empreses de fabricació de pell petita, entre elles la vilafantenca. Un dels obstacles són els països asiàtics, els quals, com és sabut, ofereixen mà d’obra barata, sobretot perquè fabriquen grans quantitats. “Nosaltres, en canvi, ens dediquem a fabricar articles de qualitat en poques quantitats”.

La seriositat, la constància, la bona adaptació als canvis i el fet de mantenir els valors familiars han estat algunes de les claus perquè l’activitat dels Pomés hagi jugat un paper molt valuós en el passat, el present i encara futur del sector.