Tradició i modernitat es donen la mà a l’Estanc Sant Jordi de Figueres

L’establiment porta més de mig segle al servei del fumador.

A mitjans dels anys 60, -el 1965-, la construcció de la nova estació de ferrocarril va comportar l’obertura d’un nou estanc a la ciutat, que, amb el Nº 10, recuperava la llicència que fins llavors havia tingut l’estanc situat al Castell de Sant Ferran, el qual, amb el tancament del penal i la reducció de tropes del castell, es va veure obligat a tancar portes. i quina llicència d’obertura va obtenir la sol·licitud de Dolores Santamaria Álvarez, que ja havia regentat anteriorment un estanc a Màlaga, i la qual va estar al capdavant del negoci fins a la seva mort,el febrer de 1968 any en què la va substituir el seu marit, José Jiménez Bermúdez. En traspassar aquest, el 1973, va passar a regentar l’estanc Nº 10, el seu fill, Francesc Xavier Jiménez Santamaria, el qual va viure des de l’estanc de l’estació el gran moviment migratori dels anys 60 i 70, especialment amb la verema i els veremadors, que anaven a França, l’arribada del turisme internacional així com els canvis i transformacions de la ciutat i la comarca.

L’estanc Número 10 a l’estació es va obrir al públic el 22 de gener de 1965, quan encara no s’havia inaugurat el nou edifici de l’estació. El nou establiment subministrador de tabac es trobava al costat dret de l’interior d’un gran vestíbul,(al Hall) de l’estació, i al costat de l’accés a la cantina, i un gran panell on s’anunciaven els horaris d’arribada i sortida dels trens. La nova estació comptava també amb una cantina, serveis, guixeta de venda de bitllets, despatx per al cap d’estació i consigna per els equipatges, a més de l’estanc.

Amb l’arribada del fill, Francesc Xavier Jiménez Santamaria, a mitjans dels anys 70, l’estanc es va traslladar al carrer Méndez Núñez, 22, en unes àmplies instal·lacions –molt a prop de l’emplaçament original de l’estació-, on podia mantenir la clientela del barri, i, on, inicialment va incorporar un punt de venda de còmics i posteriorment es va convertir en llibreria i venda de premsa, a més de joguines i regals. En aquest nou lloc va comptar, a més, amb l’ajuda de la seva dona, Carmen de la Parte i, durant algun temps, també amb la tercera generació de la família Jiménez amb els seus fills Marta i Xavi, essent aquest darrer el digne continuador de la família que durant més de mig segle ha estat al davant del negoci.

Els temps canvien i les necessitats dels fumadors també i per aixó l’Estanc Sant Jordi, amb Xavi Jiménez de la Parte al capdavant s’ha anat adaptant en cada moment a la demanda de la seva clientela i així, a més de la venda de tabac i articles per al fumador és també un destacat quiosc de venda de premsa diària i centre de lliurament i recollida de paqueteria de DHL i UPS

Vaps i Shishes els articles de moda

Com ja em dit Xavi Jiménez de la Parte està preparat per encarar el futur,i ha anat adaptant l’establiment al temps i les necessitats actuals,on a més dels mencionats serveis, darrerament s’ha especialitzat en la venda i assessorament dels Vaps o cigarrets electrònics, dispositius electrònics que simulen a la cigarreta convencional que s’han posat de moda entre els fumadors, així com l'increment de la moda entre els joves que ha generat un important augment en l'ús de la hookah o shishas, pipa d'aigua, d’origen oriental que, des de principis d’aquest segle, s‘ha posat de moda als Estats Units i Europa, i que és un dispositiu que s'empra per fumar tabac de diferents sabors. La shisha / hookah, ha anat guanyant certa popularitat entre un públic d’edats variades i ofereix moltes opcions de models.

Tant en cigarrets electrònics com en diferent tipus de shishas, l’Estanc Sant Jordi ofereix un ampli ventall de possibilitats, així com assessorament, informació i servi tècnic sobre aquests nous articles per al fumador.

Finalment hem de destacar el seu horari d’obertura, de dilluns a dissabte de 7 del matí a les 9 del vespre i els diumenge i festius de 9 a 14 hores.