Triple empat després de la sisena ronda, després d’un inici espectacular del  MI Jorge Gonzalez

El XX Obert Internacional d’Escacs de Figueres “Miquel Mas”, es va iniciar dimarts dia 13 amb 74 participants entre els grups A i B més 20 jugadors que van disputar ahir dissabte les primeres dues rondes del VIII Torneig Infantil sub-12.

Enguany el torneig es disputa al Convent dels Caputxins en una magnífica sala amb aire condicionat que dóna cabuda al centenar de participants. El grup A torna a recuperar el nivell d’altres anys després que l’any passat l’organització limités el nombre de titulats internacionals a la mínima expressió. Així doncs 3 Grans Mestres, 3 Mestres Internacionals i 2 Mestres Fide, donen cos a un torneig que també ha recuperat els dos grups. El grup B, amb 31 jugadors és obert a participants fins a 1649 punts d’elo Fide.

També hi ha un increment de més del 20% en premis arribant a un total de 3700 eur que es repartiran entre els tres grups el dia 20 d’agost.

L’Obert ha tingut un dominador clar a les 5 primeres rondes en la figura del MI colombià del Figueres Jorge Gonzalez, ja que es va plantar a la sisena ronda d’ahir dissabte amb uns immaculats 5 punts de 5 possibles, a un punt de distància de la resta de jugadors. Però en el seu enfrontament d’ahir contra el GM Stefan Djuric, va haver d’inclinar el seu rei després de cometre una imprecisió en una bona posició.

D’aquesta manera, quan falten 3 rondes per acabar el torneig, el GM Djuric, el MF lleidatà Ferran Solé –que s’enfronten entre ells a la 1a taula-, i el propi MI González, lideren la classificació amb 5 punts. Els segueixen a mig punt el MI Joan Mellado, que juga en blanques contra González, i el fort MF gironí de l’Olot i vencedor de la passada edició, Àlex Vidal. Vidal té una partida molt dura avui, amb les peces negres, contra el duríssim GM armeni Karen Grigoryan. Grigoryan, que ve de quedar segon al fort Obert de Pontevedra per darrera del GM Alexei Shirov i que justament per aquest motiu es va incorporar dues rondes tard, compta les seves 4 partides amb 4 victòries amenaçant seriosament, tot i les dues rondes de menys, d’aconseguir quedar campió.

Pel que fa al grup B, també es manté la igualtat, tot i que Martí Insa de l’Alt Empordà amb 5 punts, lidera amb mig punt d’avantatge el torneig. El segueixen amb 4,5 el francès Jean Luc Gac, que s’enfronta a Insa amb blanques al primer tauler, i Josep M. Torrent del 12 Castells, que s’enfronta també amb blanques al número 1 del ranking el barceloní del Catalunya Eduard Roche, que té 4 punts. També amb 4 punts hi ha 5 jugadors més: José R. Pereira, Blai Higueras, Jordi Vidal i Lluís Febrero (que han jugat gairebé totes les edicions) i el jove del Figueres Rodrigo Murillo, que després d’uns mesos d’inactivitat porta 4 punts en 5 rondes i està realitzant un gran torneig.

La 8a edició del Torneig Infantil sub-12 que es va iniciar ahir dissabte a la tarda, ha deixat 4 líders amb 2 punts, els unics que van poder vèncer les dues partides disputades i que avui s’enfronten entre ells amb els següents emparellaments: Daniel Fernandez - David Rodríguez a la taula 1 i Marc Bartra – Oriol Lacasa a la taula 2.

Per últim, cal destacar que el dia 14 es va disputar un torneig blitz (partides a 5 minuts) nocturn amb el sistema Fischer Random. Aquest sistema consisteix en sortejar la posició inicial de les peces, excepte els peons, cosa que anul·la la preparació teòrica d’obertura que solen tenir els jugadors. També s’anomena Escacs 960, ja que aquestes són el número de posicions possibles inicials. Hi van participar 15 jugadors amb la victòria del MI francès del Figueres Olivier Touzane amb uns impecables 7 de 7, seguit de la jove jugadora francesa Lucie Salvador amb 5 punts i del MC Jordi Serra i Carles Falgueras, tots dos amb 4,5 punts.

Avui diumenge, a les 9:30 h es disputa l’Actiu Territorial de Figueres, vàlid pel Circuit Gironí i a les 16:30 h la 7a ronda dels grups A i B i la 3a i 4a del grup C, l’Infantil sub-12.