Celler Martí Fabra: diverses generacions oferint vi de qualitat

El celler, situat a la històrica Masia Carreras de Sant Climent Sescebes, compta amb unes 30 hectàrees de vinyes, en la tan preuada serralada de les Alberes.

El terreny i la seva història

Les vinyes del Celler Martí Fabra se situen en els vessants de les Alberes, “un terreny ple d’espècies vegetals, òptimes per nodrir a les vinyes d’infinites aromes que fan dels nostres vins uns vins elegants i amb una personalitat d’allò més destacada, amb aromes florals, especiats i minerals”, comenta en Joan Fabra. Segons documents escrits, l’any 1305, la família habitant a la masia va realitzar la compra de la primera vinya, posteriorment amb una intensa comercialització de raïm i vi, testificant, per tant, la llarga tradició vitivinícola de la família Carreras.

Els passos previs de la verema

Com afirma en Joan, “només el millor raïm pot donar el millor vi”, motiu pel qual es recol·lecten raïms mitjançant una estricta selecció dins el terreny ja comentat de Can Carreras. En els mesos previs a la verema, la qual aquesta se celebra precisament aquests dies, Fabra comenta que “és essencial dur a terme un prolongat seguiment de la maduració de la vinya, controlant tots els factors per així seleccionar el millor moment per a la recol·lecta, eliminant els raïms verds o en mal estat, és a dir, cercant qualitat i maduració en la matèria primera que va al celler”.

Els resultats

Alguns dels vins amb més caràcter del Celler Martí Fabra, tots ells de producció limitada, són:

- El Masia Carreras (negre), 100 % carinyena criat en bótes de roure francès durant 14 mesos, “amb unes aromes complexes i un llarg i magnífic postgust”;

- El Selecció Vinyes Velles (negre), fet amb varietats locals de garnatxa i carinyena i amb la varietat Cabernet Sauvignon i criat 12 mesos. “Té una riquesa d’aromes minerals i especiats, amb sensacions de fruita madura”;

- El Flor d’Albera (blanc), “un vi amb intensos aromes florals i minerals, procedent de la varietat moscatell de d’Alexandria”;

- El Moscat Masia Pairal (dolç), “molt polivalent, adequat per acompanyar tant un foie d’ànec com un aperitiu o unes postres”.

Els guardons

La llarga història i la perseverança del celler s’ha premiat especialment en les últimes dues dècades. Per exemple, com a premis més recents, destaca el guardó obtingut en l’últim Girona Excel·lent, amb el Masia Carreras com a millor vi negre criança de la Denominació Origen Empordà. Pel que fa al Flor d’Albera, en la Fira Arrels del Vi de Sant Martí d’Empúries va ser catalogat com a millor blanc de la Denominació Origen Empordà. El Selecció vinyes Velles va ser inclòs, d’una banda al top 10 de la guia “Grans vins a petits preus”, realitzat per l’important sommelier Lluís Romero, i d’altra banda, forma part en el top 10 dels vins espanyols de menys de 10 euros segons la guia de vins d’Alícia Estrada. Per últim, el Masia Carreras Blanc va ser puntuat amb un 93 sobre 100 en la prestigiosa revista anglesa Decanter.