El celler Vinyes dels Aspres,de Cantallops, ofereix visites guiades i tasts dels seus vins a la casa pairal on va viure Eduard Toldrà

El celler Vinyes dels Aspres està situat al municipi de Cantallops, concretament a Can Batlle, casa pairal ja esmentada al segle XVII, on des de sempre s’hi havia fet vi i oli, i fins i tot taps de suro, aprofitant les matèries primeres dels seus entorns; vinya, olivera i alzines.

En aquest racó especialment agrest al Nord de l’Alt Empordà es troben les vinyes, totes de propietat familiar des de fa generacions. El celler afavoreix les varietats tradicionals, més adaptades al país i amb una personalitat més atrevida, per diferenciar els seus vins i fer-los més singulars.

El celler Vinyes dels Aspres va gaudir d’una etapa molt important quan a principis del segle XX, la finca era dirigida per Narcisa Vicens, l’”avia mestra” una dona de gran personalitat, que va quedar vídua de jove, i alhora que dirigia l’escola local vetllava per l’explotació vitícola, ja aleshores prou important.

Una de les seves filles, Maria Sobrepera, es va casar amb el cèlebre músic i compositor Eduard Toldrà, que estiu rere estiu impregnà Can Batlle de música i cultura.

Amb l'entrada del nou segle, i després d’un període en que el raïm es duia a cooperativa, els hereus vàrem decidir reprendre la tasca al mateix indret que els seus avantpassats, condicionant i restaurant el celler i adequant-lo a les exigències i necessitats actuals per realitzar la vinificació.

Actualment el celler disposa d’una premsa pneumàtica per poder elaborar amb la màxima qualitat les vinificacions blanques, i dotze tines d’acer inoxidable per realitzar les maceracions i fermentacions dels vins negres, totes elles a temperatura controlada.

Al celler antic és on es realitza l’envelliment del vi en bótes de roure francès d’Allier, i on reposa en la seva evolució final en ampolla. Actualment aquest celler és climatitzat, amb una temperatura i humitat constants per afavorir la bona evolució dels vins. La fusta, la tècnica i, de segur, la història dels murs del celler ajuden a definir el perfil que desitgen per a cadascun dels seus vins.

El celler conta amb una trentena d’hectàrees inscrites a la Denominació d’Origen Empordà, amb una mitjana d’edat de trenta anys, que es distribueixen en catorze parcel·les. En elles s’hi treballa bàsicament les varietats autòctones més característiques com ara la garnatxa i la carinyena, un xic de picapoll, així com també Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot. Aquest tipus de ceps, plenament adaptats al terreny i la climatologia permeten elaborar la gamma completa de vins i en concret cal destacar la gran versatilitat de la garnatxa, a la que a l’Empordà anomenem Lledoner, i que trobem tant en variant negra com roja o blanca.

Si el que voleu es realitzar una visita al celler o a la casa,David Molas, responsable del celler, us mostrarà les vinyes més properes, us guiarà per les instal·lacions i us explicarà els processos d’elaboració dels vins. La visita continuarà pel nou celler de vinificació i per l’antic celler de criança. Posteriorment, al menjador de la casa pairal on va viure Toldrà i on podreu tastar tots els vins d’elaboració pròpia i a la seva botiga tindreu l’opció de comprar-ne. La visita i el tast tenen un durada d’una hora trenta minuts aproximadament. Cal fer reserva prèvia al telèfon número 619 741 442 o bé per correu electrònic a l’adreça: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Finalment hem d’esmentar que aprofitant aquesta visita al celler es pot complementar, en aquest cas, sense guia, amb el descobriment de l’entorn natural i arquitectònic, particularment el poble de Cantallops, el castell de Requesens i el parc natural de l’Albera. A Cantallops i a Requesens, a més, hi ha diversos establiments de restauració que ofereixen la possibilitat de completar la jornada amb un bon àpat.