El celler Marià Pagés, va iniciar la seva activitat vinícola a Capmany a mitjans del segle XIX

Els inicis de l’activitat vinícola del Celler Marià Pagès, de Capmany els hem d’anar a cercar a mitjans del segle XIX, concretament a l’any 1870, any en què l’avi Mariano va iniciar l’activitat vinícola.

Des del 1994, el celler funciona comercialment sota el paraigua de la marca Serrasagué, amb una capacitat de producció d’ uns 1.000 hectolitres i una producció anual de 55.000 litres i unes 100.000 ampolles aproximadament; elaborant tant vins joves de qualitat: negres, rosats i blancs com negres de criança, un vi molt estimat pels nostres consumidors,un 85% destinat al mercat català i un 15% per a l’exportació. També destaquen del Celler Marià Pagès els seus vins dolços com la melosa Garnatxa i el tradicional Moscatell. Fins i tot mb elaboracions de solera.

Dins de la casa pairal Can Llibori, de Capmany, es troba el celler de criança, on, entre els seus murs de pedra, reposa el vi més apreciat. Si troben una cinquantena de bótes de roure americà, francès i hongarès que conviuen juntament amb més de 20.000 ampolles. Passejant pels soterranis es poden apreciar algunes relíquies que s’han conservant al llarg dels anys. Per tal de poder realitzar una visita cal fer una reserva amb antelació al número (+34) 972 549 160 o per correu electrònic a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

El celler Marià Pagés, inscrit dins de la D.O. Empordà, ha rebut la distinció de la Cambra de Comerç de Girona que l’acredita com un dels cellers amb més antiguitat de Catalunya, concretament amb més de 125 anys d’història.

El Celler es troba a Capmany, un dels pobles que forma part del traçat de la ruta enoturística “Empordà Camins de vins”. Situat als peus de l’Albera formant part d’aquest traçat entre mar i muntanya. Murs i cabanes de pedra seca ens acompanyen al llarg del paisatge rural propi de les terres. Pel que fa als raïms, al celler Marià Pagés es conreen diferents varietats en plantacions a partir dels més alts criteris de sostenibilitat I respectant el màxim les vinyes amb el mínim ús de fungicides i productes poc respectuosos. Raïm negres, a partir de les autòctones Garnatxa negra i Carinyena, però també, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Ull de Llebre, així com les varietats blanques on es conreen el Chardonnay blanc, la Garnatxa blanca i el Moscatell.Entre els seus vins més destacats podem fer esment del Mar de Lluna, un vi jove elaborat a partir de una producció integrada, o el Taca negra, un vi negre de criança amb 12 mesos en bótes de roure francès i americà i el Serrasagué criança 2009, amb 24 mesos de bota i elaborat amb Cabernet Sauvignon, Merlot i Garnatxa negra. No podem deixar d fer esment dels seus dolços com el Moscatell o la garnatxa de Solera Marià Pagès.

Pel que fa a la previsió de la verema i el futur del celler,el seu propietari, Marià Pagès, tercera generació al davant del celler ens diu que “cada verema és una aventura diferent que vivim amb il·lusió fins que surt el nou vi” També ens explica que “Estem plantant noves vinyes de raïm blanc per augmentar la producció ”.

Redacció, J. M.O.