Josep Ma Martorell Pastoret: 'Els vins empordanesos estan assolint unes fites molt importants amb molts premis i guardons en reconeixement a la seva qualitat'

L’empresari Josep Ma Martorell, nascut a Vilabertran el 1948, va iniciar la seva vida professional d’electricista el 1962. L'any 1972 va emigrar a Alemanya per desenvolupar la seva professió i al tornar va fundar la empresa JOMAR (Quasi de tot). El 1979 amb la seva esposa Ulrike Müller va obrir al centre comercial Maurici Centre un petit negoci de bricolatge i electrodomèstics, el qual ha anat creixent i actualment és gestionat per la segona generació, fills i gendre.

Josep Ma Martorell ha desenvolupat una amplia activitat en el mon esportiu, social i cultural de la comarca Alt Empordà. Apassionat per el ciclisme, va esser corredor juvenil i amateur en el Club Ciclista empordanès i president de la Volta Ciclista a l’Empordà amb gran èxit aplicant una nova fórmula “cultura-espectacle-esport”, creant la Volta de les Tres Aliances. Al llarg del temps, Martorell ha presidit el Rotary Club Roses-empuriabrava, el Club Ciclista empordanés i l’Associació de veïns Tramuntana i els Amics del Castell de Quermançó. El 1991 va ser regidor de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i el 2009 va rebre la medalla d’Or al Merit europeu (CdQ).

Actualment es dedica a promoure i difondre el valor històric i cultural de la fortalesa Quermançó, i en aquest marc, l’idea impulsada pel mestre Salvador Dalí, d’instal·lar l’orgue de la tramuntana al Castell de Quermançó. El seu lema: “Retornar al l’Empordà una part del benefici de la seva empresa recuperant patrimoni al país que l’ha vist néixer”. Josep Mª Martorell és un gran coneixedor dels vins de l’Empordà i amb aquest motiu li hem volgut adreçar la nostra enquesta per saber la seva opinió sobre els vins de la D.O. Empordà.

Quina és la seva valoració del moment actual dels vins de la D.O. Empordà?
Crec que actualment els vins empordanesos estan assolint unes fites molt importants i estan rebent molts premis i guardons en reconeixement a la seva qualitat. Res a veure amb 10 anys enrere!, encara que crec també que queda camí per recórrer.

Que troba a faltar?
Encara que s’estan fen coses molt ben fetes, potser s’hauria de potenciar molt més l’enoturisme i les visites a vinyes i cellers.

Creu que es potencia prou la presència del vins del D.O . Empordà en el món gastronòmic i de la restauració?
Cada vegada més es troben els vins del país als restaurants. Però crec que encara falta més conscienciació per al territori.

Quin plat ens recomaneu i amb quin tipus de vi el maridem?
Per escollir un plat típic de Festa Major i ben empordanès,triaria un rostit de festa major amb un vi negre com ara el Finca espolla,dels vins i caves de Peralada.