El Trull d'en Francesc

Fa gairebé 30 anys, el1990, el matrimoni format per Francesc Xambó i Josi Salguero varen inaugurar al bonic poble de Boadella d’Empordà el restaurant que varen batejar amb el nom d’“El Trull d'en Francesc”, situat en un antic trull d’oli del segle XVII, que varen restaurar conservant molts dels elements antic, com les parets de pedra i una premsa d’oli del 1870.

El restaurant, situat en un entorn molt agradable, al costat de la Muga compta amb amb una terrassa que forma un mirador sobre el riu i la resclosa del Cordó. El Trull d’en Francesc ha estat des dels seus inicis i al llarg d’aquests gairebé trenta anys un referent de la cuina empordanesa i catalana a la comarca i molt més enllà de la frontera i un gran difusor i promotor dels vins empordanesos dels quals conta amb una àmplia representació al seu celler i carta de vins, fins al punt que la D.O. Empordà li va atorgar una dels seus guardons pel seu decidit suport als vins de la D.O.

Per tal de fer l’enquesta sobre els vins ens adrecem a Francesc Xambó Salguero,que representa ja la segona generació familiar al Trull d’en Francesc,gran coneixedor dels vins empordanesos. Francesc, quina és la teva valoració del moment actual dels vins de la D.O.Empordà?
L’Empordà viu un moment d’èxit vitivinícola. La percepció dels seus vins per les persones que ens visiten de dins i fora del nostre territori ha millorat notablement. El client els demana, se n’interessa i en vol descobrir de nous a cada visita.
Hem de creure en el nostre territori ja que disposem del potencial per ser autèntics i originals. Això gràcies a factors únics, com són unes condicions climàtiques favorables, una diversitat de sòls (pissarres, argiles, granits...) en un mateix territori i varietats que ens diferencien com la carinyena blanca, lledoner roig..., junt a una nova generació de “vignerons” preparats per escoltar i interpretar el que ofereix la terra, amb esforç, dedicació i gran encert.

Què trobes a faltar?
Crec q ue la feina s’està fent molt bé, tant des de la restauració, on els vins de l’Empordà són presents en la majoria de cartes, com també des dels cellers a través de la seva magnífica feina i ajudant-se en l’enoturisme a impulsar i donar a conèixer la zona a través del vi, sector en ple creixement, del qual cada dia en rebem més visitants i pot ajudar a desestacionalitzar la zona o allargar estances.
Només demanar que es segueixi apostant per les varietats que poden ajudar a crear una identitat.

Com a restaurador potencieu la presència dels vins de la D.O. Empordà?
Per suposat que si, com a ferms creients en la nostra terra, l’Empordà, des de fa més de 20 anys que ocupa la major part de la nostra oferta de vins, disposant en la actualitat de unes 90 referències entre escumosos, blancs, rosats, negres i dolços.

Quin plat de la vostra carta ens recomaneu i amb quin tipus de vi el maridem?
Lletons amb figues a la brasa i reducció de garnatxa de l’Empordà que podria ser maridat amb el Ull de Serp “Finca La Cumella”, magnífic mono varietal de garnatxa negre, on aquest vi de fruita madura, ample, sedós, especiat i tanins molts ben integrats amb records dolços, elaborat per en Bonfill ens maridarà a la perfecció.