Celler Martí Fabra: vins amb caràcter i d’una elegància incomparable

El Masia Carreras Blanc, que dona nom a la històrica Masia Carreras de Sant Climent Sescebes, en la qual s’ubica el celler, ha obtingut el premi al millor vi blanc de Catalunya en la guia de vins de Catalunya 2019.

Un èxit ben fonamentat en els inicis

Els documents escrits que encara es conserven demostren que la història es remunta a l‘any 1305, any en què la família que residia a la masia va comprar-hi la primera vinya, posant la primera pedra en la posterior i llarga tradició vitivinícola de la família Carreras. La seva ubicació no és cap casualitat, tal com afirma en Joan Fabra: “Créixer als vessants de les Alberes significa créixer en un terreny ple d’espècies vegetals, òptimes per nodrir a les vinyes d’infinites aromes que fan dels nostres vins uns vins elegants i amb molta personalitat, amb aromes florals, especiats i minerals”.

Els passos previs de la verema

“Només el millor raïm pot donar el millor vi”, és la màxima premissa d’en Joan. La recol·lecció dels raïms es dur a terme, doncs, mitjançant una estricta selecció. En els mesos previs a la verema, bàsicament durant l’estiu, “és imprescindible seguir de manera prolongada la maduració de la vinya, controlant tots els factors per arribar en la millor forma possible a la recol·lecta, eliminant els raïms verds o en mal estat: en definitiva, buscant qualitat i maduració en la matèria primera que va al celler”.

Els resultats

El Celler Martí Fabra presenta tota una sèrie de vins amb producció limitada, tots ells “amb molt de caràcter propi”, alguns dels més destacats:

- El Masia Carreras (negre), 100 % carinyena criat en bótes de roure francès durant 14 mesos, “amb unes aromes complexes i un llarg i magnífic postgust”;

- El Selecció Vinyes Velles (negre), fet amb varietats locals de garnatxa i carinyena i amb la varietat Cabernet Sauvignon i criat 12 mesos. “Té una riquesa d’aromes minerals i especiats, amb sensacions de fruita madura”;

- El Flor d’Albera (blanc), “un vi amb intensos aromes florals i minerals, procedent de la varietat moscatell d’Alexandria”;

- El Masia Carreras, un blanc amb bóta, “amb varietats de garnatxa blanca i roja, picapoll i les dues carinyena, roja i blanca”, premiat enguany.

- El Moscat Masia Pairal (dolç), “molt polivalent, adequat per acompanyar tant un foie d’ànec com un aperitiu o unes postres”.

Els reconeixements

La llarga història i la perseverança del celler s’ha premiat especialment en les últimes dues dècades. Per exemple, com a premis més recents, destaca el guardó obtingut en un Girona Excel·lent, amb el Masia Carreras com a millor vi negre criança de la Denominació Origen Empordà. El Selecció vinyes Velles va ser inclòs, d’una banda al top 10 de la guia “Grans vins a petits preus”, realitzat per l’important sommelier Lluís Romero, i d’altra banda, forma part en el top 10 dels vins espanyols de menys de 10 euros segons la guia de vins d’Alícia Estrada. Per últim, el Masia Carreras Blanc ha obtingut el premi al millor vi blanc de Catalunya en la guia de vins de Catalunya 2019.