L'Empordà, territorisurer i vitivinícola

La marca “Taps de Finca” distingeix els vins de la DO Empordà tapats amb taps de suro procedents de les finques de la DO Empordà

Amb l’Alt i el Baix Empordà, ens trobem en un territori únic, en el qual conviuen sureda i vinya, suro i vi. A l’Empordà es poden trobar els orígens de la cultura vitivinícola a la península Ibèrica, així com els de la indústria tapera: les primeres empreses elaboradores de taps estan documentades a l’Alt Empordà a finals del segle XVIII.

A les comarques de l’Alt i del Baix Empordà s’hi concentra gairebé el 40% de peus d’alzina surera de Catalunya i la meitat de la superfície que ocupen es troba en explotació. Tot i que les especials condicions climàtiques a Catalunya i el tipus de sureda local determinen que sigui un dels suros de més qualitat per a la fabricació de taps, Catalunya produeix menys del 2% del suro mundial, encara que té un potencial de generació de matèria primera molt superior a l’explotació actual.

Amb una superfície d’unes 2.000 hectàrees de vinya, distribuïdes en 55 municipis de les comarques de l’Alt i del Baix Empordà, la producció mitjana de la DO Empordà és de 65.000 hl. de vi i prop de sis milions d’ampolles anuals. Els vins de l’Empordà són molt presents a Girona i Catalunya i s’han anat introduint a nous mercats i, actualment, aproximadament un 15% de la producció es destina a l’exportació.La marca “Taps de Finca” distingeix els vins de la DO Empordà tapats amb taps de suro procedents de les finques dels municipis de la DO Empordà.El Consell Regulador de la DO Empordà, l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) i el Consorci Forestal de Catalunya, sota els auspicis de l’Institut Català del Suro, tenen la voluntat de fer valdre la confluència singular del suro i la vinya a l’Empordà, i contribuir a recuperar l’explotació del suro autòcton.

Amb aquesta finalitat es posa en marxa una acció que vol tenir continuïtat els propers anys, de manera que els cellers empordanesos tapin, especialment els vins de gamma més alta, amb suro empordanès de la màxima proximitat. La creació de la marca “Taps de Finca” proporciona una diferenciació amb un significat de producte de qualitat, de proximitat i sostenible, que afavoreix la gestió dels boscos surers de l’Empordà.

Fins ara els cellers col·laboradors i adherits a aquesta campanya són:*lavinyeta, de Mollet de Peralada; Agrícola de Garriguella i Rabós SCCL, de Garriguella; Bodegas Clos d'Agon , de Calonge; Celler Arché Pagès, de Capmany; Celler Cooperatiu d'Espolla, d’Espolla; Celler Hugas de Batlle deColera; Celler Martí Fabra, de Sant Climent Sescebes; Celler Mas Eugeni de Calonge; Cellers d'en Guilla, de Delfià-Rabós d'Empordà; Empordàlia, de Pau; Mas Llunes, de Garriguella; Mas Oller , de Torrent; Masia Serra ,de Cantallops; Oliveda, S.A.,de Capmany; Perelada, de Peralada i Vinyes dels Aspres,de Cantallops.