Les Fires de.... Jordi Masquef

Alcalde de Figueres i candidat de “Junts per Figueres”.

Quin records té de les fires de la seva infantesa?
El que més recordo de les Fires de la meva infantesa és la il·lusió de pujar a totes les atraccions, en especial als autos de xoc, i de menjar les “xuxes” típiques: la poma amb caramel i el cotó dolç, però, sobretot, l’ambient del carrer, l’aire de festa a tota la ciutat, que quan ets petit vius amb una emoció encara més especial, i els menjars familiars a casa, amb molta gent, amb parents que venien dels pobles a la capital de comarca per celebrar amb nosaltres la nostra festa major.  

Qué és el que més li agradava de les fires d’abans?
Les atraccions per mi aleshores, com sempre passa a la mainada, eren aventures, tot un món. La visió d’un infant és sempre màgica i quan ho recordo em fa una certa nostàlgia. Però els temps canvien i és signe de la vitalitat col·lectiva de la nostra ciutat que les propostes hagin anat evolucionant i s’hagin adaptat als nous temps.  

Quina atracció li agradava més?
La muntanya russa, el tren de la bruixa i totes les atraccions que eren cotxes. També, com a futbolista, totes les que havies de llançar boles o pilotes. I, sobretot, el que sempre s’ha mantingut, els camells: de petit hi anava amb el pare i més després amb els amics. D’adolescent, m’agradava molt el barco pirata.

I, quin espectacle?
Si es pot considerar espectacle, el partit dels diumenges de la UEF durant les Fires tenia un ambient especial, més alegre i amb més marxa. També recordo molt bé la Fira del Dibuix i la Pintura del Casino, en què a casa sempre es compraven alguna dibuix o gravat. Quan vaig ser adolescent vaig començar a anar a les barraques, el primer cop a la fàbrica de talc i després a la plaça Europa.

Qué és el que més li agrada de les fires actuals?
Me n’agrada tot, de les Fires actuals. L’oferta d’esdeveniments és tan variada que tothom hi troba espai per gaudir de la festa. Aquesta diversitat és un gran valor que hem sabut anar guanyant sense perdre l’essència i conjugant tradició i modernitat.

Aquest any l’envelat de la plaça de Catalunya ampliarà l’aforament, i acollirà, com ja és tradicional, la festa Octopussy i també, altres concerts d’orquestres diverses, una actuació dels Sirex & Mustang, que rememoraran els anys seixanta i setanta. Una novetat és la Festa “Jo també anava al Charly” en què gran part dels DJ” la mítica discoteca figuerenca es retrobaran per punxar les millors cançons d’aquella època.

A la plaça Josep Pla hi tindrà lloc una gran oferta d’espectacles infantils, i el Museu de l’Empordà acollirà l’exposició:El país dels cuiners. De ca la Teta al Bulli”, una fantàstica proposta que conjuga el món de l’art i la gastronomia, amb la col·laboració d’importants artistes i cuiners. També cal destacar les tres visites ”Descobreix Figueres”, que posaran de manifest els racons històrics de Figueres, baixant a la riera Galligans al seu pas per la Rambla, recorrent el convent dels Caputxins i descobrint els tres refugis antiaeris de la ciutat. També vull destacar l’Embarraca’t, que aquest any compleix trenta anys, per la qual cosa hi hem volgut presentar una programació que agradarà a tot tipus de públic i que repassa la trajectòria d’aquest gran esdeveniment.

Podem dir amb satisfacció que les nostres Fires i Festes de la Santa Creu són participatives, transversals i intergeneracionals. Des del meu punt de vista, són una peça clau per potenciar aquest “orgull de ciutat”, un valor importantíssim per revitalitzar la nostra ciutat i foragitar-ne el pessimisme.  

Qué  afegiria/eliminaria de les fires d’ara?
No en trauria res ni hi afegiria res perquè la programació es fa a partir de les iniciatives de les entitats i associacions, que són la veritable ànima de la nostra Festa Major i, per tant, no hi sobra ni hi falta res.  

Qué li sembla el cartell d’enguany?
El cartell de la Yvonne Heinert és d’una creativitat i una plasticitat magnífiques. En aquest 600 aniversari de la nostra Festa Major, la Yvonne ha sabut reflectir- hi tots els aspectes que la conformen i transmetre’ns l’esperit de la Santa Creu. Des d’aquí la torno a felicitar perquè hi ha treballat de valent i tothom ha elogiat la seva obra. Em sembla molt important que el cartell tingui el consens dels figuerencs i les figuerenques perquè ens representa a tots i a totes.
  Per altra banda, aquest any el Consell d’Infants farà la Creu de l’Ajuntament amb la participació de tots els nens i nenes de la ciutat, que han d’aportar-hi un llapis cada un per construir-la.

I el pregoner?
Aquest any és el centenari de la Unió Esportiva Figueres i, amb aquest motiu, s’ha volgut donar veu al club perquè siguin els pregoners de les Fires. Així, doncs, el 27 d’abril el pregó, de la mà la Unió Esportiva Figueres, donarà el tret de sortida a les Fires i Festes de la Santa Creu fins al 5 de maig. 
Una entitat com la Unió, estretament vinculada a la ciutat i que ha portat el nom de Figueres arreu, es mereix aquest reconeixement, així com la Medalla d’Or de la Ciutat que li concedeix enguany l’Ajuntament. És un any molt especial!

Jordi Masquef Fires
Imatge dels autos de xoc, una de les atraccions que, de petit, li agradaven a Jordi Masquef.