Roses i Sant Pere Pescador s'adhereixen a la campanya estival d'Ecovidrio

Ecovidrio en col·laboració amb l'Agència de Residus de Catalunya han donat a conèixer la campanya que persegueix reconèixer al municipi costaner més compromès amb la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del litoral a través del reciclatge d'envasos de vidre.

La incidència del turisme i l'augment del consum fa dels mesos estivals una etapa clau per a la recollida selectiva d'envasos de vidre, ja que es recicla una tercera part de tots els residus recuperats anualment.

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, ha llançat la campanya estival Moviment Banderes Verdes a Catalunya. La iniciativa té la finalitat de reconèixer amb aquest guardó ambiental al municipi costaner més compromès amb la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del litoral a través del reciclatge d'envasos de vidre.

Silvia Mayo, Gerent de Catalunya d'Ecovidrio, juntament amb Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya i representants dels ajuntaments dels municipis1i participants en la campanya han presentat avui a Calella l'adhesió de 19 municipis i més de 2.600 bars i xiringuitos al moviment, els quals competiran juntament amb els seus veïns per aconseguir el reconeixement ambiental d’Ecovidrio per als seus municipis.

Respecte a l'any passat, aquestes xifres suposen un 305% més de participació en establiments i catorze ajuntaments més implicats en la consecució de la seva bandera verda. Els municipis de Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, l'Hospitalet de l'Infant i Mont-roig repeteixen en la campanya, als quals s'uneixen Castell-Platja d'Aro, Palamós, Pals, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere Pescador, Calafell, Badalona, ​​Calella, Castelldefels, el Masnou, Pineda de Mar, Santa Susanna i Vilanova i la Geltrú.

La incidència del turisme i l'augment del consum fa dels mesos estivals una etapa clau per a la recollida selectiva d'envasos de vidre, ja que es recicla una tercera part de tots els residus recuperats anualment. A més, els bars, restaurants i xiringuitos són els responsables del 52% dels residus d'envasos de vidre que es generen pel que són un sector clau per a una transició real a un model d'economia circular.

Ecovidrio treballarà colze a colze amb els equips dels ajuntaments per reforçar l'operativa estiuenca de recollida selectiva d'envasos de vidre i facilitar la col·laboració de la ciutadania i, especialment, dels hostalers. Per això, un equip 15 agents ambientals repartits en el territori faran fins a 3 visites de formació i informació a cada establiment, es lliuraran més de 1200 cubs especials de reciclatge i s'instal·laran 90 nous contenidors decorats amb motius estiuencs i adaptats amb sistemes d’autovolteig per facilitar el buidatge de grans quantitats de residus de vidre.

Cadascun dels municipis participants comptarà amb un objectiu d'increment de recollida selectiva de vidre establert per l'equip d’Ecovidrio i l'equip de govern municipal en funció del seu comportament històric i les dades de reciclatge d'envasos de vidre de la zona.

Si bé, tots els municipis que millorin les seves pròpies marques han de ser reconeguts, només els dos municipis catalans més compromesos hissaran la Bandera Verda d'Ecovidrio. Els criteris que es tindran en compte per al rànquing guanyador són les tones d'envasos recollides sobre l'objectiu, el nombre d'hostalers participants per municipi o la col·laboració de l'ajuntament en les campanyes de comunicació i mobilització.

El Moviment Banderes Verdes involucra un total de sis Comunitats Autònomes, 136 municipis i més de 15.000 establiments dels municipis costaners espanyols que competiran per aconseguir una de les nou Banderes Verdes d’Ecovidrio. Desglossat per Comunitats, es lliuraran dos a Andalusia, dos a Catalunya, una a Cantàbria, una a les Illes Balears, una a la regió de Múrcia i dues a la Comunitat Valenciana.

L'actor Ricardo Gómez ambaixador del treball en equip per un desenvolupament sostenible

El treball en equip entre ajuntaments participants, ciutadans i, molt especialment entre hostalers, serà fonamental per guanyar la Bandera Verda d'Ecovidrio.

L'actor Ricardo Gómez, especialment compromès amb la cura del medi ambient, serà l'encarregat de donar el tret de sortida a la campanya amb la finalitat de fer una crida conjunta: "Com a membre d'una generació que patirà en primera persona els efectes del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat toca donar un pas endavant i posar el meu granet de sorra per mobilitzar les consciències de tots. Com a bon amant dels xiringuitos que sóc, valoro cada vegada més el compromís amb la sostenibilitat amb el sector”.

El reciclatge de vidre a Catalunya

Durant 2018 es van reciclar a Catalunya 85.671 tones de residus d'envasos de vidre a través del contenidor verd, una mitjana de 17,3 quilograms per habitant. Pel que fa a la taxa de contenerització, la comunitat disposa d'un total de 24.362 contenidors instal·lats, de manera que hi ha un contenidor per cada 204 habitants.

2018, any rècord en recollida selectiva a través del contenidor verd a Espanya

Segons les últimes dades relatives a 2018, els ciutadans espanyols van reciclar un total 893.928 tones de residus d'envasos de vidre, un 9% més respecte al 2017, fet que suposa el major increment de l'última dècada. Cada ciutadà va dipositar una mitjana de 18 quilograms d'envasos de vidre per habitant, 68 envasos per persona.

Per Comunitats Autònomes, Balears (30kg/IPH), Euskadi (27,5 kg/hab), La Rioja (27,5 kg/hab), Navarra (25,9 kg/hab) i Catalunya (21,4 kg/hab) lideren el ranking de reciclatge d’envasos de vidre al 2018.