Els comerciants i Junts per Figueres acusen l'alcaldessa de 'falta de lideratge' i mala gestió en el nou confinament per la Covid

Botiguers i restauradors estan "molt preocupats" per les cancel·lacions i descens de vendes a causa de la crisi, mentre que l'oposició municipal critica la "confusió" i el "desgavell" que està provocant l'Ajuntament

Agnès Lladó argumenta que les noves mesures restrictives evitaran que es decreti un tancament del municipi i assegura que el consistori treballa per aconseguir un equilibri entre l'obligació de preservar la salut de les persones i la necessitat de garantir la viabilitat econòmica de la ciutat.

Figueres està que crema i no és precisament per les altes temperatures de l'estiu. El confinament tou que s'està aplicant a la ciutat des de dilluns passat, a causa dels nous brots de la Covid, ha provocat les crítiques i l'empipament dels comerciants de la ciutat i del principal partit de l'oposició municipal. Els representants del sector comercial qüestionen la gestió de la crisi sanitària que està realitzant l'ajuntament, mentre que Junts per Figueres acusa directament l'alcaldessa Agnès Lladó de “falta de lideratge” i de “claudicar i abaixar el cap” davant el desgavell i la falta d'informació amb la qual el Departament de Salut està afrontant la pandèmia.

Frederic Carbó, president de Comerç Figueres Associació, ha advertit que hi ha “molta preocupació” en el teixit econòmic de la ciutat per les repercussions que està tenint el nou confinament. “S'estan produint moltes cancel·lacions i alguns comerços estan veient reduccions de caixa de fins al 80%, quan ens trobem en el moment àlgid de la temporada d'estiu”, ha lamentat.

Falta d'informació i mala imatge

Carbó ha recriminat a l'Ajuntament la seva falta d'informació, ja que els comerciants es van assabentar pels mitjans de comunicació de les noves restriccions, sense que el consistori els hagués informat prèviament. Els comerciants també es queixen de la “mala imatge” que s'està donant d'una ciutat en la qual els empresaris han respectat des del primer dia les mesures de prevenció i distància social per a fer front a la pandèmia.

“M'estan trucant de Galícia, Sevilla, Madrid i altres ciutats de fora de Catalunya per a preguntar-nos què ens està passant a Figueres. L'economia es basa en l'estabilitat i la confiança. Per això és més necessari que mai que hi hagi una bona gestió de la pandèmia, i que tinguem clar on està la gent infectada i, una vegada detectada, no es moguin d'on estan”, ha insistit.

El president de Comerç Figueres ha afirmat que, sobre la gestió de la pandèmia, els botiguers tenen una sensació de desgavell des de fa temps. "No sols aquí, sinó també en l'àmbit de l'Estat. Per això demanem que es faci una bona gestió, perquè hi ha molt en joc. Parlem de molts càmpings, hotels, botigues i de molta gent que viu del turisme. Més que mai necessitem confiança", ha insistit.

Crítiques a la “ineficàcia” de Salut

En la mateixa línia, Carles Arbolí, regidor de Junts per Figueres, ha estat molt crític amb el paper que està desenvolupant l'alcaldessa Agnès Lladó (ERC) en aquesta crisi. Arbolí ha reconegut que estem davant un problema “difícil i complex”, perquè afecta la salut de les persones i a la salut de l'economia. Però, a parer seu, això no justifica la “ineficàcia” del Departament de Salut ni la “falta de lideratge” de l'alcaldessa i el Govern municipal, “que només contribueixen a generar més confusió”.

Arbolí ha qualificat de “desastrosa” la gestió que està realitzant Salut, perquè és incapaç d'oferir dades fiables als ajuntaments i perquè reacciona tard als problemes que va generant la crisi de la Covid. Respecte a l'equip municipal, el regidor de Junts per Figueres considera que té una “incapacitat absoluta” a l'hora de llançar missatges clars a la gent en els moments en els quals precisament més es necessiten.

“Ningú sap què ha de fer, si poden obrir els seus establiments amb cita prèvia o no. Tot són missatges contradictoris, en els quals es diu a la gent que es quedi a casa, mentre que es diu als turistes que poden venir, però amb mascareta”, ha criticat.

De fet, les mesures d'aquest nou confinament van des de la prohibició de fer reunions de més de deu persones, a la prohibició de celebrar casaments, serveis religiosos i cerimònies fúnebres. També es recomana a la població no sortir de casa si no és per realitzar activitats essencials, mentre que als comerços se'ls recomana controlar l'accés. En l'àmbit de la restauració es permet l'obertura de bars i restaurants amb l'aforament interior limitat al 50%.

Les mesures també preveuen el tancament d'equipaments culturals, establiments on es desenvolupin espectacles públics, com teatres i cinemes, esdeveniments esportius, lúdics, recreatius, parcs infantils (però no casals d'estiu), gimnasos i qualsevol altre que impliqui una interacció de grups de persones.

Desmentiment polèmic de l'alcaldessa

A tall d'exemple del descontrol i la desinformació que, segons ell, s'està produint a l'Ajuntament de Figueres. Arbolí ha explicat aquesta successió d'esdeveniments: "El passat dimarts, 14 de juliol, va ser el dia que més casos de Covid es van detectar a Figueres, amb 26 casos en total. El dimecres, dia 15, La Vanguardia va publicar que Figueres era una de les ciutats on estaven creixent més els casos. Doncs aquell mateix dimecres, a les 11 del matí, l'alcaldessa va convocar una Junta de Portaveus per a desmentir que hi hagués un brot de Covid a la ciutat".

Un desmentiment que Lladó va fonamentar en la conversa que acabava de mantenir amb el director territorial de Salut a Girona. “Figueres necessita una alcaldessa que governi i que no faci de portaveu de Salut. Com a ciutat, hauríem de demanar explicacions al Departament perquè això no es torni a repetir”, ha insistit Arbolí. “Despisten a la gent i l'administració ha perdut el control, per això els ciutadans i comerciants estan tant enfadats com preocupats”, ha afegit.

Lladó justifica les noves mesures

Per la seva part, Lladó ha argumentat que, pel que fa a la gestió, i gràcies al confinament tou decretat el dilluns, Figueres s'ha avançat al que ha passat a Barcelona, Lleida i L'Hospitalet. "Els rebrots arriben molt ràpidament, i després, amb les proves i la traçabilitat, es descobreixen altres casos. En dos dies, les coses canvien molt de pressa, i el que ens ha passat a nosaltres passarà en altres ciutats. Per això hem hagut d'extremar les mesures, per a no haver de tancar ciutats ni municipis", ha al·legat l'alcaldessa per a justificar el canvi de situació que es va donar la setmana passada.

“Necessitem que l'estiu vagi bé. Hem d'aconseguir que hi hagi un equilibri entre l'obligació de preservar la salut de les persones i la necessitat de preservar la salut econòmica de la ciutat, perquè, si no ens mata la Covid, ens pot matar la fam. Per això no és moment de buscar crítiques, sinó de sumar i anar tots a l'una”, ha demanat.

L'alcaldessa ha afirmat que la situació que travessa Figueres és “de preocupació” però amb unes mesures que “han arribat a temps” per a evitar que els contagis vagin en augment. “Afortunadament, no tenim pressió assistencial als hospitals, on només hi ha 5 persones ingressades en estat lleu”, ha explicat.

Lladó ha insistit que estem vivint una situació “complicada”, en la qual, després de mesos de confinament, necessitem que l'economia es reactivi. “Però si no s'haguessin pres aquestes restriccions, “podríem arribar a una situació desmesurada amb una saturació sanitària”, ha advertit.