La VII edició del Figueres es MOU arriba a la ciutat de l’Empordà del 4 a l’11 d’octubre

Del 4 a l’11 d’octubre, el Festival programarà a la ciutat de l’Empordà 15 propostes artístiques: 11 catalanes, 3 de la resta de l’estat i un film suec. En aquesta edició, dins el marc de la cultura segura, caldrà fer reserva prèvia de seient tot i que, Figueres es MOU, mantindrà la gratuïtat de tots els espectacles.

Aquests tindran lloc en diversos espais de la capital de l’Alt Empordà com la Plaça Josep Pla, l’Auditori Caputxins, l’Institut Ramón Muntaner, La Cate, el Museu Empordà, el Parc de les Aigües, i l’Església de Sant Pere que enguany celebra el seu mil·lenari.

Programació majoritàriament catalana

Des d’Agitart es mostren especialment satisfetes del programa d’aquesta edició, tant per la seva coherència amb el moment present , doncs és un reflex de moltes de les preguntes actuals, com per la seva pluralitat i diversitat, fet que reforça la seva accessibilitat.

Fruit d’aquesta unió són les col·laboracions que any rere any es teixeixen gràcies al suport de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Figueres, el Teatre (Figueres a Escena), el Museu Empordà, la Biblioteca de Figueres, l'Àrea de Feminismes , així com entitats i escoles de dansa.

La programació d’enguany consisteix en 14 espectacles i una exposició fotogràfica.

Gràcies a Figueres a Escena podrem gaudir de l'espectacle de gran format, "La Partida" de Vero Cendoya, on es trobaran cinc ballarines professionals i cinc jugadors de futbol professional, futbol i dansa, dos mons en aparença antagònics, però alhora tan propers. El podrem veure com a clausura del festival el dia 11 d'Octubre a les 19 h a l'Institut Ramon Muntaner.

La Biblioteca de Figueres proposa la segona part d'Explica Dansa, en la que Toni Jodar anirà entre la conferència i l'espectacle per parlar-nos de la història de la dansa recent i les tendències actuals. També podrem gaudir d’un intèrpret de llengua de signes per fer més accessible la proposta.

Una producció nova i de proximitat tindrà lloc al Museu de l’Empordà. Una estrena de l'artista local Azucena Momo: “Dones ballen dones” . Una peça al voltant de l'exposició Dones artistes de l'Alt Empordà (1830 – 1839) que s'inaugurarà el 3 d'octubre.

De l'Àrea de Benestar Social i la Regidoria de Feminismes prové la proposta del projecte La Bugada de La Buena Compañía.

Les participants al taller comunitari provenen de diferents col·lectius de la ciutat, com: Co-criança, Bolivianes seis de agosto, Mussidal, Fundació APIP-ACAM i Dona dona . Durant el mes de setembre treballaran amb la companyia al Castell de Sant Ferran, per presentar-nos un espectacle el diumenge 11 d'Octubre a les 12 h, al Parc de les Aigües.

Paral·lelament a l'espectacle de la Bugada, amb La Cate, hem programat l'exposició fotogràfica: REMOR de les artistes Petra Vlasman i Gràcia del Ruste, en la que volen reivindicar el safareig com a espai públic històric on les dones feien una feina digna. Els safareigs esdevenen un escenari per intervencions performatives.

Aquest any també viurem una pre-estrena, serà el dia 10 d'Octubre a les 19:30 a la plaça Josep Pla, l'espectacle de Magí Serra i Anamaria Klajnscek "Cossoc", una col·laboració amb Fira Tàrrega i el programa de suport a la creació, que a més el seran en residencia artística al Castell de Sant Ferran.

Continua la col·laboració amb Cineclub Diòptria i aquest any proposen el film Solo nos queda bailar, que es projectarà a la Cate el dia 9 d’octubre

Una altra proposta que tindrà un escenari únic serà l'espectacle familiar de Mumusic Circus, "Flou Papagayo" a l'Església Sant Pere de Figueres, parròquia que aquest any celebra el seu Mil·lenari.

El Festival ,com a membre de la xarxa nacional Acieloabierto, possibilitarà que puguem veure els nous espectacles d'Osa+Mujika, LaSala, Colectivo Glovo i Antes Collado, els quatre a la plaça Josep Pla, i Brodas Bros i Kukai Dantza al Claustre de l'Institut Ramon Muntaner.

Una menció especial per la peça de Joan Català: "Pelat" que combinarà el moviment, el teatre, el circ i la dansa d'una manera magistral i innovadora.

I per acabar la Cia InMotus i la seva peça "El·la" que també tindrem en residencia al Castell de Sant Ferran.

Tallers professionals

Els Workshops de l’edició 2020 han sigut ajornats a la propera edició a causa de les restriccions imposades per les autoritats sobre la lliure circulació de persones.

Aquest any el Festival compta amb tres residències i un taller comunitari que tindran lloc al Castell de Sant Ferran. Les companyies residents són: Cia InMotus, Azucena Momo i Magí Serra i Anamaria Klajnscek, aquesta darrera en col·laboració amb Fira Tàrrega i el programa de suport a la creació.

El taller comunitari: La Bugada és una proposta de la Regidoria de Drets Civils i Feminismes de l'Ajuntament de Figueres amb la col·laboració i coordinació del Festival Figueres és MOU.

La Bugada és un taller de creació col·lectiva que recrea metafòricament la trobada íntima i còmplice entre les dones que rentaven la roba a mà en un safareig públic. La Bugada pretén reflexionar sobre l'ús i desús de l'espai públic, retratar i recrear una pràctica domèstica gairebé desapareguda al nostre país, reflexionar sobre el paper de la dona en l'entramat de la convivència i en l'ordre de la comunitat i donar visibilitat a la dona en el pla creatiu i social.

El resultat d'aquest taller es presentarà el diumenge 11 d'octubre dins de la programació de Festival Figueres és MOU.

AGITART és molt més que un col·lectiu

El Festival és la culminació de les activitats que el col·lectiu Agitart organitza al llarg de l’any amb el suport de l’Ajuntament de Figueres i les col·laboracions amb el Museu Empordà, la Biblioteca de Figueres, Figueres a Escena, Cineclub Diòptria, La Cate i la Parròquia de Sant Pere.

Aquest any es posa especial èmfasi en donar visibilitat a la labor en la que el festival treballa des de fa set anys. Les premisses d’aquesta tasca estan recollides a la declaració universal dels drets humans de les nacions unides:

Article 27 1. : Tota persona té dret a participar lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar i beneficiar-se del progrés científic.

Article 2: Tothom té tots els drets i llibertats proclamats en aquesta Declaració, sense cap distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, fortuna, naixement o altra condició. (...)

Vivim en temps on les idees que expressa aquesta declaració ressonen més que mai en el nostre dia a dia. Tothom té garantits aquests drets?

L’expressió artística consisteix en preguntar-se, sí, però també rau en l’observació de qualsevol forma d’art, de viure i de gaudir d'una experiència artística.