Nova denúncia veïnal per delinqüència i incivisme al centre de Figueres

Els veïns d'un bloc d'habitatges del carrer La Jonquera pateixen constants aldarulls i enfrontaments per part d'un grup de joves que es reuneix a fumar porros en un parc pròxim. El problema s'ha vist agreujat per un robatori als trasters i per un intent d'agressió sexual.

L'alcaldessa i el vicealcalde responsable de seguretat, Pere Casellas, es reuneixen amb els afectats després que el cas hagi sortit a les xarxes socials.

L'Ajuntament de Figueres continua suspenent en convivència i seguretat ciutadana. Si fa unes setmanes aquesta revista es feia ressò dels problemes que un indigent causa als comerciants del centre de la ciutat, ara són els veïns de una finca situada entre els números 41 i 67 del carrer La Jonquera els que han llançat el crit al cel per la ineficàcia municipal a l'hora de lluitar contra la delinqüència.

En un comunicat que han fet públic en Twitter, els veïns d'aquesta finca, situada a uns uns 250 metres de l'Ajuntament, denuncien que fa més de cinc anys que pateixen. "botellades i aldarulls fins altes hores de la matinada, venda i consum de dogues... Just darrere del nostre edifici (carrer de l'Om i carrer Molí de Vent), és una zona enjardinada on conviuen el mobiliari urbà, les rates i tota una colla d'incívics que no respecten a res ni a ningú".

Però el que més ha alarmat els veïns ha estat un intent d'agressió sexual a una jove que viu en l'immoble, així com el robatori que s'ha produït en sis trasters de l'edifici, en el qual els lladres s'han emportat una bicicleta, eines i altres estris.

"Som una més de les moltes comunitats de veïns de Figueres que ja estem farts i molt enfadats amb tot el que està succeint últimament a la nostra ciutat. Aquesta capital de comarca en els darrers anys està esdevenint una ciutat sense llei, on el que sí que hi ha és màxima impunitat pels delinqüents", denuncien en el text penjat a les xarxes socials.

A més a més, els veïns es queixen que els responsables municipals ignoren les seves queixes i denúncies, per la qual cosa han decidit dur a terme altres mesures de pressió. "Hem fet innumerables trucades i queixes per escrit a la Guàrdia Urbana i Mossos durant tot aquest temps. Aquests últims han fet oïdes sordes dient que tot plegat pertany a la jurisdicció de la Guàrdia Urbana i l'Ajuntament. Aquí, com en el joc de passar-se la patata calenta uns als altres, ningú fa res que sigui eficaç", lamenten.

Els veïns expliquen que el cas més greu es va produir fa dues setmanes, quan uns joves van intentar agredir sexualment a una veïna que tornava sola a casa havent sopat amb uns amics. "La van increpar, perseguir i assetjar sexualment fins a la mateixa porta del seu domicili. Va tenir la sort que un veí la va poder socórrer. Així i tot, els agressors, lluny de sortir corrent quan aquest els hi va plantar cara, encara reien de la situació i no desistien amb obscenitats cap a la dona. Hi ha denuncia i ja hi ha un detingut, però ningú ha trucat a la víctima per prendre-l'hi declaració", diuen al comunicat.

Dos veïns de l'immoble han explicat a aquesta revista que el problema és que moltes tardes i nits, especialment els caps de setmana, un grup de joves d'origen magrebí es reuneix en el petit parc que dóna a la part de darrere dels pisos. "Aquest estiu ha estat el pitjor. Es reuneixen allà i es dediquen a la venda de droga i a fumar porros. Fan molt xivarri, i quan un veí els crida l'atenció, s'encaren amb ell. A vegades fins i tot li tiren pedres o un encenedor", denúncia.

Després que les xarxes socials i els mitjans de comunicació s'han fet ressò d'aquest cas, l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i el vicealcalde, Pere Casellas, màxim responsable de la seguretat en el municipi, han accedit a mantenir una reunió amb la presidenta de la comunitat per parlar del problema.

"Jo em conformo que a les tardes i a les nits passi pel parc, cada dues hores, una parella de la Guàrdia Urbana per a mantenir a ratlla a aquests joves. Però que ho facin a peu, i no amb cotxe", demana un dels veïns afectats.