Castelló d'Empúries

El primer esment de Castelló d'Empúries (l'vila Castilione) data de l'any 879. Cap a 1064 els comtes d'Empúries, que tenien la seva residència a Sant Martí d'Empúries, decideixen traslladar la seva residència i, amb ella, la capitalitat delcomtat, a Castelló. El 9 de setembre del mateix any, es consagra per primera vegada l'església de Santa Maria, inicialment amb estructura d'estil románico. El 1492, per decret dels Reis Catòlics, es va expulsar als jueus que residien a la populosa jueria (call), que va arribar a comptar amb uns 300 habitants al seu interior i on varen arribar a existir dues sinagogues, de les que queden escassos restes. L'època de major esplendor de la vila va durar fins al voltant de al segle XVI, quan la població queda relativament estancada.

Actualment encara es conserva bona part del centre històric amb el seu traçat i aspecte medieval, amb places porticades, palaus i monestirs. carrers estrets, les muralles, el Call o la magnífica Basílica de Santa Maria, l'interior de la qual conté grans tresors, com el retaule d'alabastre de la Verge de la Candelera (s.XV ), així com les piles baptismals (s.XIV) i l'òrgan del segle XIX.

El municipi de Castelló d'Empúries es troba situat a uns 17 m d'altitud sobre el nivell de la mar i amb una superfície de 42,3 km², dins dels quals s'inclou el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Té dos nuclis de població: el nucli medieval de Castelló d'Empúries a l'interior, i la marina residencial d'Empuriabrava la més gran d’Europa, coneguda com la Venècia catalana, pels seus més de 25 km. navegables. El patrimoni i l'activitat social dels seus habitants i entitats, culminen en la celebració del ”Festival Medieval Terra de Trobadors”,cada segon cap de setmana de setembre, i la Ruta de l'Art cada segon cap de setmana d'octubre.

El patrimoni i l'activitat social dels seus habitants i entitats, culminen en la celebració del Festival Medieval Terra de Trobadors (cada segon cap de setmana de setembre) i la Ruta de l'art (cada segon cap de setmana d'octubre).

Els museus d'Història Medieval de la Cúria-Presó de segle XIV i l'Ecomuseu-Farinera són llocs idonis per conèixer la història i el llegat d'aquest poble encantador de la Mediterrània..  

Qué veure?

- Aiguamolls de l’Empordà - Tel.: 972 45 42 22
- Catedral de Santa Maria Tel.: 688 33 10 94
- Portal de la Gallarda
- Buterflay Park Empuriabrava - tel.: 972 45 07 61
- Canals i Urbanització d’Empuriabrava
- Ecomuseu Farinera - Tel,. 972 250 512

On menjar?

- Restaurant Empòrium(*) - Tel.:972 250 593
- Restaurant Hotel Canet- Tel.:972 250 340
- El Racó de Castelló- Tel.:972 25 614
- Bar J.R.- tel.:972 158 621
- Restaurant el Portal de La Gallarda Tel.: 972 250 152
- Les Voltes- Tel.:972 250812
- Casa Clara- Tel.: 972 250215

La Proposta...

L’Ecomuseu-Farinera s’aixeca sobre l’antic molí del mig, un dels tres molins que existien a la vila medieval de Castelló d’Empúries. El seu aspecte actual, un gran edifici de tres pisos, i la maquinària que conté, són el resultat del procés d’industrialització que, al voltant dels anys 1860, va suposar la transformació tècnica i constructora de l’antic molí, que es va convertir en fàbrica. Actualment, el seu excel·lent estat de conservació permet mostrar tot el procés de fabricació de la farina. Des del 1997, l’Ecomuseu-Farinera és un dels museus que formen la xarxa del Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, una agrupació d’espais que reprodueixen el procés d’industrialització a Catalunya.

Ajuntament

Alcalde: Salvi Güell
Habitants: 10.820 (2018)
Altitud: 17 msnm
Superfície: 42,3 km²
Codi Postal: 17486
Telèfon: 972 25 04 26


EMPURIABRAVA

Empuriabrava és una entitat de població del municipio de Castelló d’ Empúries situada al bll mig de la Badia i golf de Roses envoltada pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, que, amb uns 25 km de canals navegables constitueix la marina residencial més important d’Europa, l’any 2012 contava amb una població censada de 7.805 habitants. Abans de l'edificació del nucli d'Empuriabrava, els terrenys formaven part dels pantans empordanesos, figura geogràfica sense cap tipus de protecció legal. Eren unes terres, molt aptes per al cultiu d'arròs,on existien 5 grans masies: Mas Llebrer, Mas Modaguer, Mas Moixó, Vell i Mas de la Torre Ribota, totes en mans de grans propietaris i en zona de pastura. La part costanera, anomenada Tribanes, estava dividida en petites propietats que havien sorgit de la desamortització, a finals de segle XIX.

El 1964, de mà del Marquès de Sant Mori juntament amb els empresaris Miquel Arpa i Batlle i el seu cunyat Fernando Vilallonga, varen sorgir els primers intents urbanitzadors. El projecte, que es va presentar el 1965 davant l'ajuntament, va ser molt criticat pels propietaris agrícoles. No obstant això, el 1967 comencen a construir-se els primers canals i habitatges, segons el model de la marina residencial d'alt nivell. Aquesta estava inspirada sobretot en altres projectes similars sorgits a Florida i França, i que al seu torn pretenien imitar l'ideal romàntic de la Venècia clàssica. Les vendes de les propietats d'Empuriabrava van ser un èxit, sobretot a Alemanya. Així doncs, el 1975 es va iniciar la segona fase que incloïa una extensió de 600 ha que finalment no es va completar per la crisi econòmica mundial i el creixement de la consciència conservacionista. La campanya de mobilització ecologista va incloure manifestacions i accions solidàries per preservar el territori, arran dels quals va sorgir la protecció definitiva dels aiguamolls per part de la Generalitat de Catalunya, creant el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, el 1983. Passats uns anys, finalment, des de la dècada de 1980, els gestors privats de la marina varen passar a ser públics, via municipal, i es va consolidar el model residencial d'Empuriabrava, augmentant i millorant les infraestructures i duent a terme les iniciatives necessàries per a una població més estable i menys estacional. La Marina d'Empuriabrava és una ciutat de vacances que compta amb una xarxa de 23km de canals navegables i aeroclub i està considerada la Marina residencial més gran del món. El seu més gran atractiu són els seus 5.000 amarradors dels quals 700 estan destinats a visitants amb embarcacions de fins a 26 metres d'eslora. La major part de les cases tenen accés privat als canals i els propietaris poden amarrar la seva embarcació al peu de les seves residencies.

la Marina d’Empuriabrava disposa d’un port de gran capacitat, equipat al més alt nivell i dotat de tot el que e pugui necessitar a la seva arribada ja sia amb embarcació, amb el seu automòbil o...amb el seu avió! Cases i embarcacions de lloguer, empreses nàutiques, bancs, serveis metges,de correus, aeròdrom, hipermercats, botigues, pubs, discoteques, restaurants, club social, gimnàs i tot el que pugui proporcionar-li una estada agradable durant les seves vacances a la Marina. 

Qué veure?

- Windoor Realfly (Túnel del vent) Tel.: 972 45 40 40
- Los Barkitos - Passeig en vaixell pels canals -  Tel.: 972 45 25 79
- Skydive-(salt amb paracaigudes) – Tel. 872 22 22 24
- Karting Empuriabrava-Tel.: 972 19 98 91

On menjar?La Proposta...

Si t'agraden les platges verges submergides en plena natura aquesta t'encantarà i serà una de les teves Imprescindibles a Empuriabrava. A la platja de Can Comes trobaràs 4 km de sorra entre dunes i llacunes on relaxar-te i aïllar-te del món. Forma part del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, de manera que no trobaràs serveis de cap tipus, només sorra i mar i cal respectar les normes del parc per accedir-hi. Recorda portar beguda i menjar si penses passar el dia.


Galeria de Fotos

Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...
Castelló d'Empú...