Espai on trobarà informació i fotos dels municipis i pobles de la comarca de l'Alt Empordà.

L’ALT EMPORDÀ, breu historia:
L’Alt Empordà, és una comarca de la província de Girona, de la qual Figueres és la capital. L’Alt Empordà té una extensió de 1357,53 km² i agrupa un total de 68 municipis. Limita amb el Vallespir i el Rosselló pel nord; amb la Mediterrània per l'est; amb el Baix Empordà, el Gironès i el Pla de l'Estany pel sud, i amb la Garrotxa per l'oest.

L'Empordà és una de les comarques amb més antiguitat històrica i d'importància de Catalunya. Ha estat font d'inspiració per a nombrosos artistes i escriptors, entre els quals, destaquen noms com els de Josep Pla, Salvador Dalí o Carles Fages de Climent.

 • Boadella d

  Boadella d'Empordà

  Boadella, voltat de pinedes i oliveres, es troba en un lloc privilegiat de la comarca. Aquí no hi ha arribat el turisme massificat de la costa, sols una gent que li agrada visitar i respectar el paisatge...Natura, silenci i pau, gaudint d´una bona gastronomia. Passejar, reposar, relexar-se, mentre´s mirem el pas tranquil de les aigües de La Muga, saltant per una resclosa, uns ànecs capbusant-se, perdre´s pels camins de les muntanyes, descobrir les coves de la Caula, el salt d´aigua, el castell medieval...I altres secrets que sols saben els habitants d´aquestes terres.

   
 • Poble a poble: Agullana

  POBLE A POBLE: Agullana

  Situat entre l’Empordà i el Vallespir (França), el poble fronterer d’Agullana es troba dins la zona més occidental de la serra de l’Albera, que justament s’acaba al coll de Lli, ja en el terme de la veïna població de la Vajol.

   
 • Albanyà

  POBLE A POBLE: Albanyà

  El municipi d’Albanyà és un municipi gran en extensió (93’34 km2) i petit en nombre d’habitants (131 l’any 2001) El1969 es va agregar el municipi de Bassegoda i amb ell,el santuari de la Mare de Déu del Mont.

   
 • Avinyonet de Puigventós

  POBLE A POBLE: Avinyonet de Puigventós

  El municipi d'Avinyonet de Puigventós es troba gairebé al centre geogràfic de la comarca de l'Alt Empordà. Ocupa una extensió aproximada de 12,3 km2 i es troba a 70 m d'altitud. Limita al nord amb el municipi de Llers, a l'est amb el de Vilafant, a l'oest amb el de Vilanant i al sud amb Borrassà i Ordis.

   
 • Bàscara

  POBLE A POBLE: Bàscara

  De l’any 817 és el primer document en què surt esmenta Bàscara; un judici celebrat a Borrassà en el qual es fixaren els límits de la «villa Baschara», possessió del bisbat. Segons Joan Coromines el nom «Bàscara» és un topònim pre-romà, probablement d’origen basc i que significa «penya del riu».

   
 • Biure

  POBLE A POBLE: Biure

  El poble de Biure es troba a la confluència dels rius Llobregat d'Empordà i Ricardell. El nom de Biure prové de el llatí bene vivere, que significa viure bé. Se suposa que durant l'Alta Edat Mitjana seria possessió d'algun monestir de la regió. Els primers documents sobre Biure són de l'any 1233.

   
 • Borrassà i Creixell

  POBLE A POBLE: Borrassà i Creixell

  No és fins el 817 quan trobem les primeres fonts escrites que facin referència a Borraciano (Borrassà), i és en un document on es dóna fe de la celebració d'una assemblea en presència de l'arquebisbe de Narbona i el bisbe de Nimes, nou jutges a més de diverses personalitats de l'època. El motiu d'aquesta testificació és establir els límits de Bàscara. El fet que l'acte es celebrés a l'antiga església de Sant. Andreu demostra la importància de la població. Borrassà formava part del comtat de Besalú, fins que el 1298 el municipi fou agregat a la batllia de Figueres. Els senyors de Creixell posseïen el castell o fortalesa en nom dels reis; els 1392 aquest domini passà als Sagarriga.

   
 • Cabanelles

  POBLE A POBLE: Cabanelles

  Cabanelles forma part de la comarca de l’Alt Empordà. El seu terme municipal té una extensió de 45 km2 i el poble està situat a194 m. d’altitud. Els límits del seu terme municipal són al nord amb Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Terrades, a l’est amb Cistella, Lladó i Navata, al sud amb Crespià i a l’oest amb Beuda i Maià de Montcal. Té agregats els pobles de Espinavessa, L’Estela, Queixàs, Sant Martí Sesserres i Vilademires, així com els veïnats de Casamor, La Palma i La Cirera.

   
 • Cabanes

  POBLE A POBLE: Cabanes

  El terme municipal de Cabanes es troba situat al bell mig de la plana de l'Empordà entre dos rius: la Muga i el Llobregat, fet que ha comportat que les seves siguin unes terres molt fèrtils i que la seva principal activitat del municipi sigui l’agricultura(cereals, farratges, blat de moro, hortalisses, oliveres i fruiters).

   
 • Cadaqués

  POBLE A POBLE: Cadaqués

  Cadaqués és el poble més oriental de la península ibèrica. El seu terme municipal ocupa la major part de la costa de llevant del massís de el cap de Creus. Aïllat per la muntanya del Puig de Pení i el Puig de Bufadors de la resta de l'Empordà, el poble pesquer de Cadaqués va viure de cara a la mar i pràcticament separat, per terra, de la resta de l'Empordà, fins a finals de segle XIX.

   
 • Cantallops

  POBLE A POBLE: Cantallops

  Cantallops es troba situat al vessant meridional de la serra de l’Albera, en una zona on la muntanya es dilueix en una plana forestal d’alzines sureres, alzines i roures. Actualment és un poblet de 300 habitants on la tranquil·litat, la tramuntana i el viu silenci de la natura són la normalitat.

   
 • Capmany

  POBLE A POBLE: Capmany

  El terme municipal de Capmany es troba situat als últims contraforts meridionals de la serralada de l’Albera. Limita amb els termes municipals de Cantallops, Agullana i la Jonquera, per la banda nord; amb Darnius, per l’oest i el sud-oest; amb Biure pel sud, i amb Sant Climent Sescebes i Masarac-Vilarnadal, per l’est. Hi ha algunes masies disseminades i dos veïnats: Bosquerós i la Viladevall. Les principals fonts de riquesa de Capmany son la vinya i la indústria que se’n deriva. Actualment al municipi hi ha nou cellers sota la denominació d’Origen Empordà, i un altre que no hi està adscrit.

   
 • Castelló d

  POBLE A POBLE: Castelló d'Empúries - Empuriabrava

  El primer esment de Castelló d'Empúries (l'vila Castilione) data de l'any 879. Cap a 1064 els comtes d'Empúries, que tenien la seva residència a Sant Martí d'Empúries, decideixen traslladar la seva residència i, amb ella, la capitalitat delcomtat, a Castelló. El 9 de setembre del mateix any, es consagra per primera vegada l'església de Santa Maria, inicialment amb estructura d'estil románico. El 1492, per decret dels Reis Catòlics, es va expulsar als jueus que residien a la populosa jueria (call), que va arribar a comptar amb uns 300 habitants al seu interior i on varen arribar a existir dues sinagogues, de les que queden escassos restes. L'època de major esplendor de la vila va durar fins al voltant de al segle XVI, quan la població queda relativament estancada.

   
 • Cistella

  POBLE A POBLE: Cistella

  SI pugem al turó on es troba l’ermita de la Mare de Déu de Vida podrem obtenir la millor imatge que es pot tenir del poble de Cistella. Des d’aquí s’albira una extensa part de la plana empordanesa amb el poble de Cistella en primer terme, voltat de muntanyes de poca elevació i espesses boscúries. on els camps llaurats ens ofereixen colors ocres que canvien al llarg del dia.

   
 • Colera

  POBLE A POBLE: Colera

  El primer document en què apareix el topònim Colera és en l'acta de consagració de l'Església de Sant Quirze, l'any 935: "Vallen quam vocant Colera". En els lliurament d'uns alous fets pel comte Guspert d'Empúries al cenobi de Sant Quirze, l'any 931, la vall de Colera és anomenada Valle de Collera. El topònim de Colera prové, possiblement, del llatí collis, que significa coll, turó. El 4 de febrer del 1769, Isidre Ferran Sangenís, pagès de Garriguella, i els seus dos germans, Ramon i Josep, van enviar una sol·licitud al Rei Carles III per fundar la nova vila de Colera, de cinquanta cases, amb els veïns corresponents, en terrenys de la seva propietat, i el 4 de juliol del 1770, va arribar l'autorització. El nou poble s'anomenaria Sant Miguel de Colera.

   
 • Darnius

  POBLE A POBLE: Darnius

  El terme municipal de Darnius forma part de la comarca de l’Alt Empordà,a 193 m. d’altitud i amb extensió de 35 km2. Els límits del terme municipal són al nord amb Agullana, a l’est amb Biure, al sud amb Boadella d’Empordà i a l’oest amb Maçanet de Cabrenys. Té agregats els nuclis de El Barri del Pantà, el Veïnat d’Amunt, L’Arnera, Ricardell i el Veïnat de Mont-roig.

   
 • El Far d

  POBLE A POBLE: El Far d'Empordà

  La vila d’El Far d’Empordà es troba situada a uns 3 km de la capital de la comarca, Figueres, i amb 44  km² de superfície, ocupa una extensió de terreny que abans era plena d'estanys, fins que es va obtenir la seva dessecació i s'utilitzen per a camps de cultiu. És citat per primera vegada l’any 844 amb el nom de: Farus. L’any 1299 el comte d’Empúries Ponç Hug IV hi feu construir un castell, i successivament fou fortificat el poble per la seva situació estratègica en mig de la plana de l’Empordà.

   
 • El Port de la Selva

  POBLE A POBLE: El Port de la Selva

  El Port de la Selva és un municipi situat a l’Alt Empordà, a l'extrem NE de la Península Ibèrica.. El terme municipal ocupa una extensió de 41,49 Km2 al nord del Cap de Creus,. S'estén des del rec d'en Feliu a la cala Galladera seguint la costa, i per l'interior limita amb els termes de la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera, Roses i Cadaqués. Dins aquest entorn trobem una gran riquesa de paisatges on es combinen la blavor del Mediterrani, la verdor de les vinyes i, aixecant-se arran de mar, muntanyes esculpides pel pas del temps amb cims d'alçades destacables com Sant Salvador de Verdera (671 m.) i Puig de Queralbs (621 m.).

   
 • Espolla

  POBLE A POBLE: Espolla

  Geogràficament s'estén des del vessant meridional de la serra de l'Albera fins a la faixa de pediment de la plana de l'Empordà. El sector muntanyós és boscat, i els conreus, al sector de la plana, són de vinya i olivera. El terme es compon, al nord, de diverses valls més o menys paral·leles que van de nord a sud.

   
 • Figueres

  POBLE A POBLE: Figueres

  Figueres es troba situada a l'extrem nord-est de Catalunya. És la ciutat més important de les properes a la frontera amb França i articula un important nus de comunicacions que la converteixen en porta d'entrada i punt de parada obligada de viatgers i turistes que entren i surten d'Espanya. La seva posició geogràfica i estratègica la converteixen en un important centre de comunicacions dotat d'una gran accessibilitat. El viatger pot arribar directament per carretera, en ferrocarril convencional i en alta velocitat. Al davant de l'estació de tren convencional es troba ubicada l'estació d'autobusos que és un punt de parada de les línies internacionals així com de sortida i arribada dels autobusos de les línies catalanes i comarcals.

   
 • Fortià

  POBLE A POBLE: Fortià

  El terme municipal de Fortià, es troba a 8 m. d’altitud i conta amb una superfície de 10,79 km2. Limita al nord amb Vila-sacra, a l’est amb Castelló d’Empúries, al sud amb Riumors i a l’oest amb El Far d’Empordà, Siurana i Vilamalla. Té agregat el nucli de Fortianell, on l’any 1849 es va instal·lar una granja-escola per al desencubant de l’agricultura de la comarca.

   
 • Garrigàs

  POBLE A POBLE: Garrigàs

  Garrigàs és el cap d’uns extens terme municipal que comprèn terrenys de la plana al·luvial dels Terraprims, a l’esquerre del Fluvià. En formen part els pobles agregats d’Arenys d’Empordà, Ermedàs, Vilajoan i el veïnat de Tonyà.

   
 • Garriguella

  POBLE A POBLE: Garriguella

  El municipi està situat al nord de L’Alt Empordà, limita amb els termes de Vilajuïga, Pedret i Marçà, Peralada, Mollet, Rabós, Vilamaniscle i Llançà. El punt més alt el trobem a la Serra de la Baga d’en Ferran, a 314 metres sobre el nivell del mar, on neixen els recs del terme: el de Sta. Coloma i el de les Fonts. Pel pla passa la riera de Garriguella procedent del rec de Fontanilles.