Mollet d'Empordà

Mollet d’Empordà és un poble situat al cor de l’Alt Empordà, on la plana empordanesa troba els primers terrenys accidentats de la serra de les Alberes. El poble, petit i voltat de vinyes, als peus de les Alberes, té unes terres especials i un microclima adequat que ajuda a les vinyes a produïr un vi d’excel·lent qualitat,... Arreu del país és conegut i apreciat el vi de Mollet.

Mollet no ha estat mai un poble gran. Actualment (any 2001) té un 180 h. (l’any 1718 en tenia 122 i l’any 1860 uns 456h.). Les famílies que queden viuen de la vinya i d’alguna granja de porcí. Prop del poble hi ha algunes hortes i dins el poble, el restaurant de Ca La Maria ofereix una cuina empordanesa de qualitat. En aquest restaurant podreu degustar els productes de les hortes, els platillos empordanesos, les carns de caça (senglar, conills, perdius,... caçats a l’Albera) i regalar-vos amb els vins de Mollet.

El poble, a la dreta del Merdanç, forma un nucli urbà compacte, de carrers estrets, al costat de l’església parroquial de Sant Cebrià de Mollet. Els carrers estan pavimentats i les cases força restaurades (la majoria són dels segles XVIII i XIX). Algunes cases serveixen de segona residència. Passar un cap de setmana o les vacances a Mollet resulta una delícia, per desconectar-se de tot i gaudir d’un clima agradable. La tranquil·litat està assegurada i les platges, el Parc Natural de les Alberes, el Cap de Creus, Figueres,... estan al costat de casa.

El municipi de Mollet té un territori poc extens (3’34 km2). S’hi dóna el cas curiós de l’existència de l’enclavament de les Costes de Peralada, que pertany a Mollet, però que es troba aïllat, separat uns 400 metres del sector principal del terme per una faixa de terreny on hi ha la divisòria entre els municipis de Peralada i de Rabós d’Empordà.

Mollet d’Empordà també és conegut pel nom de Mollet de Peralada. Aquest nom prové de la seva situació dins el comtat de Peralada durant l’Alta Edat Mitjana. El topònim de Mollet d’Empordà fou oficialitzat per la Generalitat de Catalunya l’any 1933, per distingir-lo d’altres pobles amb el mateix nom de Catalunya.

En un document falsificat pels monjos de Sant Quirze de Colera que dataren l’any 844, feien constar que en temps de Carlemany havien construït diferents esglésies per aquesta contrada. Una de les esglésies que esmenten és la de Sancti Cipriani de Moleto. Un judici a favor de l’esmentat monestir, reconeguent l’església de Sant Cebrià de Mollet com de la seva possessió és datat l’any 944.

L’any 1093 el bisbe de Girona cedí tres esglésies al monestir de Santa Maria de Vilabertran: Santa Maria de l’Om, Sant Martí de Masarac i Sant Cebrià de Mollet. L’any 1279 s’esmenta la ecclesia de Moleto i el 1280 la ecclesia de Sancti Cipriani de Moleto.

Segons els filòsofs el topònim «Mollet» podria significar aiguamoll o terreny pantanós.

L’església de Sant Cebrià de Mollet ha estat restaurada recentment, principalment l’interior, retrobant els antics murs de pedra, romànics, que abans estaven amagats per capes d’arrebossat.

El temple és d’una nau amb absis semicircular d’època romànica tardana (segles XII-XIII). Fou molt reformada durant el segle XVIII donant-li l’aspecte que presenta actualment. La façana de ponent, que roman coberta totalment d’arrebossat, posseeix la portalada rectangular i un rosetó senzill. En els murs laterals de la nau s’hi adossaren capelles laterals d’època barroca.

L’absis, que es troba dins un pati de propietat privada, presenta la construcció romànica. Al centre de l’absis hi ha una finestra de doble esqueixada i arcs de punt rodó. La volta de la nau és apuntada i seguida. L’arc triomfal també és apuntat. Durant els segles XV o XVI la nau fou sobrepujada per fer-hi una fortificació, convertida més tard en terrabastall, on hi ha petites segeteres. Al damunt s’hi alçà un coronament octogonal amb arcades de mig punt i rematat amb una coberta cupular (possiblement del segles XVIII-XIX). Els murs romànics de la nau estan formats per carreus de granit ben tallats i col·locats en fileres.

El veïnat de les Costes de Peralada està format per unes set masies escampades en terres de la vall de l’Orlina, als peus del vessant de ponent de Mala Veïna, el punt més elevat de la serra de les Costes. El veïnat es troba a 3 kms. al sud-est de Mollet i a uns 2 kms. de la vila de Peralada.

La petita ermita de San Joan Degollaci de les Costes es troba entre el mas Tià i el mas Serajol, vora el vell camí de Peralada a Delfià. Presenta una sola nau, de planta rectangular. És una construcció de caire popular que s’ha anat convertint en un munt de runes des de que s’abandonà poc després de la darrera guerra Civil (1936-39).