Els Coreans, la colla de caçadors de Tapis

Ramón Miquel és el president de la colla de caçadors els Coreans de Tapis. Tenen un Coto de caça de lloguer, que representa unes 1.155 hectàrees, on hi practiquen la caça major d’animals com cabirols, senglars, cérvols i muflons. La temporada de caça comença el primer diumenge de setembre, i acaba a finals de febrer.

Si algú es vol fer de la colla, com ho ha de fer?
Actualment som uns 49 socis. Si algú vol venir, hem de parlar-ne perquè ara no admetem més socis. El que fem és fer un passi anual. Al cap d’uns anys, si veiem que respecta la normativa i és una persona com cal, parlem de fer-se soci.

Com us organitzeu un dia de cacera?
El cap de colla escull una zona, i fem un sorteig de les parades. Llavors anem a aquests punts amb els cotxes i quan hi som, al voltant de les 9:30, venen els gossers, que són els caçadors que porten els gossos, i fan sortir els senglars. Normalment cap a la 1 del migdia ja acabem.

Teniu un límit preestablert?
De cérvols i cabirols sí. La Federació ens entrega un nombre determinat de precintes, i un cop s’acaben, no podem matar més individus. Quan ens venen a buscar el què hem caçat, ho miren bé, que tot estigui en ordre. De senglar no tenim límit. Penseu que si les colles de l’Empordà estiguéssim un any sense caçar-lo, hi hauria senglars a la Rambla de Figueres.

Hi ha normatives sobre els animals a caçar?
Està prohibit disparar a una cria, i si algú mata un senglar de menys de 15 kg ha de pagar una multa de 30€. Però és cert que a vegades tens un segon per disparar, i sembla que el senglar faci 25kg i en fa 15. Tot i això cal tenir la normativa. D’altra banda, pel que fa a les femelles en gestació, la reproducció és a final de temporada, i tampoc es pot diferenciar. Dispares, i després ho veus.

Es fan estudis de població?
Cada quatre anys elaborem un pla, juntament amb la Federació de caça i la Generalitat. En aquest es descriuen els albiraments d’animals. Però a més a més, portem un control intern de totes les peces caçades així com les fallades.