Més aparcaments gratuïts

Aquest mes hem presentat el pla d’aparcaments de proximitat de Figueres, amb el que duplicarem les places d’aparcament gratuït. L’objectiu és millorar l’oferta d’aparcament gratuït, pensat tant per a visitants com per a residents que s’han de desplaçar en vehicle privat, i disminuir, així, la pressió del trànsit al centre de la ciutat.

La primera fase d’aquest pla preveu un total de 8 pàrquings amb 1.117 places d’aparcament a entre 5 i 10 minuts a peu del centre i els museus.

El nou pàrquing que obrirem a l’avinguda Vilallonga, als terrenys de l’antic camp de futbol, serà el de major capacitat de Figueres amb 330 places gratuïtes.

El pla aprofita quatre dels pàrquings ja existents, que són el dels Fossos, Parc de les Aigües, Turó Baix i el recentment obert al carrer Migdia, i preveu l’obertura de tres nous aparcaments a l’avinguda Vilallonga (als terrenys del camp de futbol del Far), a l’antiga presó del carrer Sant Pau i als terrenys de la fàbrica de talc, a tocar de la Rambla Nova. A més, també incorpora l’aparcament de la carretera de Llançà, que aquests darrers dies s’ha començat a ampliar i a urbanitzar.

La configuració del pla d’aparcaments quedarà definit de la següent manera:

1) Els Fossos. En servei. 185 places
2) Parc de les Aigües. En servei. 170 places
3) Turó Baix. En servei. 89 places
4) Carrer Migdia. En servei. 53 places
5) Carretera de Llançà. En obres d’ampliació i urbanització. 160 places
6) Fàbrica de talc. Obertura aquest any. 20 places
7) Antiga presó. Obertura aquest any. 110 places
8) Avinguda Vilallonga. Inici d’obres aquest any i obertura el 2019. 330 places

El pla també preveu la senyalització dels aparcaments ja existents i es crearà una imatge gràfica unificada que, entre altres informacions, indicarà en cada pàrquing la distància a peu que hi ha fins al centre i els museus. Així mateix, s’incorporarà la presència d’aquests espais d’aparcament a les principals aplicacions mòbils de mapes per facilitar la seva accessibilitat i localització als visitants. Amb aquestes 1.117 places gratuïtes, Figueres comptarà amb una oferta d’unes 11.500 places, de les quals 7.500 aproximadament corresponen a la zona blanca d’ús gratuït, 1.344 corresponen a les zones blava (582) i verda (762) i les 1.600 restants es distribueixen entre els 9 pàrquings privats, tant soterrats com en superfície, que hi ha a la ciutat.

De les prop de 10.000 places d’aparcament en superfície regulades per l’Ajuntament, zona blanca i aparcaments públics (sense comptar els aparcaments privats de pagament en superfície), només un 10,3 % són aparcaments de pagament en forma de zona blava o verda.

Dels vuit aparcaments de proximitat que estableix el pla, el que es construirà a l’avinguda Vilallonga serà el de major capacitat, amb 330 places. Aquest s’ubicarà als terrenys de l’antic camp de futbol del Far, gràcies a l’acord arribat amb la propietat, en forma de lloguer anual i amb l’arranjament i il·luminació per part de l’Ajuntament.

Aquest més també hem iniciat la segona fase de les obres de millora i ampliació de l’aparcament de la carretera de Llançà, que permetran comptar ja aquest estiu amb 160 places gratuïtes. Els treballs consisteixen en la pavimentació, millora dels accessos i traçat peatonal, i la il·luminació de tot l’espai per millorar-ne la seguretat.

Des del govern municipal treballem ja en una segona fase del pla amb un procés de recerca de nous terrenys o solars a prop del centre que puguin ser habilitats com a aparcament i que reforcin encara més l’oferta d’estacionaments gratuïts a les portes del centre de la ciutat.

Una ciutat capital de comarca i de serveis, comercial i turística com Figueres necessita encerclar el centre de la ciutat d’aparcaments gratuïts, per així facilitar l’aparcament evitant col·lapsar el centre de vehicles que cerquen aparcament, fent així una ciutat més còmoda i sobretot més amable.