Esther Piris

L’Esther Piris és regidora de joventut i medi ambient, entre altres, a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries. Va iniciar-se en el món de la política al 2015.

Quina oferta de casal han tingut els nens i els joves d’aquest any a Castelló?
Com l’any passat els infants i joves del municipi han tingut una àmplia oferta de lleure per gaudir d’un bon estiu. L’Ajuntament, mitjançant un conveni, organitza totes les activitats d’estiu conjuntament amb el grup escolta AEiG Xots i l’AJAC (Joves Actius de Castelló), per tant, fem una clara aposta per les entitats juvenils del municipi.
Més de 70 joves (de 12 a 16 anys) s’han inscrit a l’Aventura’t, que es fa durant el mes de juliol i amb algunes activitats puntuals durant l’agost. Ja fa anys que té un gran èxit perquè els joves fan activitats molt engrescadores alhora que prenen consciència del municipi on viuen.
I els infants (de 3 a 11 anys) tenen més varietat on escollir en funció dels seus gustos i amb horaris diversos. Per exemple el Casal Municipal hi ha més de 190 inscrits (170 els matins de juliol) i es poden apuntar als matins, migdies amb menjador i tardes; i al Casal Esportiu amb matins i migdies hi ha més de 110 participants. A banda, al municipi també hi ha altres casals privats.

Quina activitat estrella s’ha plantejat?
No podem parlar d’una activitat estrella perquè se’n realitzen tantes que segurament els participants no es posarien d’acord, per alguns segur que és anar un dia a l’Aquabrava, per altres passar la nit amb tendes als Aiguamolls i segur que pels grans sortides amb caiac o conduir cars, o les colònies que fan a l’agost.

Després d’uns mesos de recollida d’orgànica, com valoreu la participació dels veïns?
La incorporació de la recollida de la FORM (Fracció Orgànica de Residus Municipals) ha estat un dels canvis importants dels últims mesos, perquè ha suposat la col·locació de nous contenidors als carrers, i les campanyes de sensibilització corresponents.

Com que fa tot just 3 mesos que es va començar tenim poques dades com per poder valorar el seguiment. És cert que s’ha augmentat aquesta fracció amb unes quantes tones (recordem que els grans productors ja separen aquest residu amb la recollida Porta a Porta). Sembla ser, però, que hi ha més llars que han decidit començar a separar la fracció orgànica al nucli històric que no pas a Empuriabrava. Per aquest motiu, a finals de juny hem repartit a totes les cases d’Empuriabrava uns fulletons informatius amb idiomes on s’explica que per a poder reciclar bé la FORM han de venir al Centre Cívic o a l’Ajuntament i se’ls entrega una clau que els permet obrir els contenidors i un cubell airejat amb un paquet de bosses compostables.

Aquesta opció que vam triar de la clau (som un dels pocs municipis que ens hem atrevit a implementar-la a Catalunya) ha sigut determinant perquè el residu sigui de qualitat. Això significa que les tones que es recullen dels contenidors marrons del carrer tenen molt pocs impropis, o sigui, que la gent ho separa molt bé, i no es fa servir com un contenidor de rebuig (color gris). Ara bé, el nostre objectiu és que cada vegada més llars se sumin a la recollida de l’orgànica, per tant, haurem de seguir amb campanyes de sensibilització de reciclatge.

De fet, al municipi els veïns tenen l'opció de tenir un compostador casolà. En què consisteix i quins beneficis té?
Per poder tenir un compostador només cal tenir sortida exterior, trucar a l’àrea de medi ambient de l’Ajuntament i us en portaran un a casa que cal muntar i col·locar sobre la terra. A partir d’aquí ja s’hi poden abocar totes les restes orgàniques i vegetals, fer-ne un mínim manteniment, i tindreu a casa vostra compost. És totalment gratuït i a més tindreu un descompte en el rebut de les escombraries. Animo a tothom a sumar-s’hi!