Narcís Deusedas

Narcís Deusedas desitja que Junts per Palau venci el pròxim dia 26 de maig a les urnes, “pel bé del poble, que no pot fer més passos enrere dels que ja ha fet en aquesta última legislatura”. L’històric alcalde tanca la llista, de manera simbòlica però molt activa.

- Com defineix l’equip de Junts x Palau i el seu paper en el partit?
Estic molt agraït amb els companys, pel fet d’haver-me proposat per tornar a encapçalar la llista. Tanmateix, havia de fer un pas enrere i donar pas a la joventut i a un gran candidat, com és en Jordi Compte, juntament amb els altres companys que han demostrat, amb escreix, la seva vàlua en els seus respectius treballs i oficis. Així, tot i que tanco la llista de manera simbòlica, les persones del grup ja saben que em tenen per ajudar amb el que necessitin. Junts per Palau és la candidatura que pot tornar el municipi al lloc on li pertoca i, d’aquesta manera, tornar a remuntar després dels passos enrere fets en els últims quatre anys.

- Què falla, doncs, en l’actualitat municipal?
Com dic, Palau ha anat a menys, sense cap mena de dubte: sobretot per la inexistent gestió diària (manteniments, arranjaments...). Els que fallen no són els treballadors de l’ajuntament, sinó el polític que els dirigeix. Bona part del personal de l’ajuntament fa temps que hi treballa, són persones ben qualificades i sempre han estat treballadors ben considerats. Però, com ja he ben experimentant darrerament, hi ha massa paraules boniques i zero fets. Fa quatre anys que tenim uns polítics que volen aparentar allò que no són, defensant uns colors i unes sigles que segur que, en el fons, no hi creuen, i que actuen sense claredat, sense transparència i sense tenir en compte la participació ciutadana. Al final, la gent n’aprèn i opta per la trista política de callar.

- Sovint, però, se li atribueixen les inacabables obres al municipi...
Personalment, puc assegurar que havia deixat les obres ben adjudicades, amb uns terminis establerts i amb uns informes precisos. Tanmateix, ara sembla que els projectes, per art de màgia, han pres una direcció diferent i estranya, sense donar a conèixer els informes tècnics imprescindibles en aquests casos. Dubtem, doncs, que la tramitació s’hagi fet correctament. Com a resultat, massa pauses en les obres, cadascuna d’elles comportant elevats costos per a les arques municipals. Per què han passat totalment del projecte dut a terme per l’arquitecte del Consell Comarcal?

- Va deixar endeutament, com algú ha afirmat en alguna ocasió?
Certament, sí. Concretament, 1.700.000 euros. Però cal anar més enllà, i mirar l’haver: les propietats i tot allò pendent de cobrar superava, amb escreix, els diners del deute. Vam treballar fort per disposar fins a 36 milions de patrimoni i amb el corresponent Pla d’Ajust que t’obliga a tenir en compte la Generalitat totalment avalat i complert en tot moment.

- Deusedas ha manifestat, en més d’una ocasió, la falta d’agilitat burocràtica de l’actual equip de govern...
Sens dubte, l’actual equip de govern té greus problemes amb la burocràcia. La gran majoria d’expedients que entren a l’ajuntament van per llarg i els polítics actuals ofereixen poques solucions i molt poca agilitat. Molts veïns m’han comentat més d’una vegada que els terminis de resposta no són els que tocarien o els que els hi han promès. Sembla que han posat de moda fer informes i més informes de cada informe. Tot és inacabable i de tot obren expedients, quan la gent, avui dia, demana agilitat. Abans es treballava bé per complir amb les dates. Per què ara no? Com deia, el personal hi és, però la bona gestió política no.

- Què hi té a dir, de les obres al cementiri, un altre dels temes municipals més candents?
És un tema que realment ofèn a molts veïns i la gent se sent enganyada. En primer lloc, per què es contracta a una empresa de Barcelona en lloc d’algú del poble o de la comarca? Els costos de desplaçament no són pocs! Estem parlant d’un complement de 15.000 euros que, és clar, no s’havien contemplat. Si almenys fos barata, efectiva i ràpida es podria mig entendre, però la realitat és que tot plegat va amb una lentitud... A més, s’han posat teules que no s’ajusten al color que pertoca al lloc, es trenca visualitat i sembla que no han vist que el problema de l’aigua sorgeix de les arrels dels arbres... En segon lloc, i a banda de les obres, ha quedat clar que el dia a dia al cementiri no hi és. Només hi fan manteniment i hi posen flors dies o hores abans de l’1 de novembre... Podria comptar, amb els dits d’una mà, les vegades que s’ha netejat el cementiri en els últims 4 anys. Quina desídia, els nínxols fan pena...

- Del tema pisos, quina és la seva opinió?
Una vegada més, els actuants dirigents carreguen el mort a una tercera persona, en referència a la proposta de fer 4 blocs de pisos. És a dir, ho atribueixen al Pla Urbanístic aprovat per mi. Debatré, allà on sigui, amb papers en mà i amb paraules, la realitat de tot plegat. A nosaltres se’ns va obligar a fer un bloc i vam negociar, llavors, el subsector, per tal que no molestés a la gent. Com amb tot, percebo modificacions estranyes de normes i canvis difícils d’entendre. Canvio de tema però és més del mateix: Per què, en quatre anys, la piscina ha estat gestionada per quatre empreses diferents? Amb quines bases treballen? Ah, i la neteja de les parcel·les, pel tema focs, un altre tema... Només avisen els propietaris a l’estiu, quan ja és tard, en cas d’una desgràcia. A més, el regidor que predica amb l’exemple hauria de complir amb el seu deure, i no tenir parcel·les brutes i deixades... En resum, queda clar que prediquen molt però no compleixen. Cal un canvi urgent a Palau. Per això cal que els veïns i veïnes mostrin maduresa el dia 26M a les urnes.