Marta Felip, alcaldessa de Figueres

Marta Felip, “La neteja de la ciutat és la nostra prioritat. Si no va a millor és perquè tenim uns mitjans obsolets que s'han de canviar”.

Hem començat l’últim quatrimestre del 2016, quins són els projectes previstos a Figueres per a la recta final de l’any?
A l’últim ple vam aprovar acords que faran possible acabar, d’aquí a finals d’any, les inversions que teníem previstes. De manera immediata abordarem la millora de carrers. Vam començar amb la plaça Tarradellas i el carrer Pella i Forgas per connectar amb la plaça de l’Escorxador, i seguirem amb la Calçada dels Monjos, els Fossos i carrer Monturiol. Tot el sector quedarà nou. Això suposa una inversió d’uns 600 mil euros. El sector de llevant, que és una zona molt densa, amb molts habitatges i amb dues escoles com La Salle Figueres i el Josep Pallach, volem que sigui punt d’entrada de molts visitants cap a la ciutat, aprofitant que hem fet l’oficina de turisme a la plaça de l’Escorxador i que volem que el carrer Monturiol sigui un eix important.

La inversió en matèria esportiva també serà important, ja que es va aprovar una partida de 300.000 euros.
És el que calculem que costarà el projecte del nou pavelló que anem a encarregar. Segons els tècnics estarà fet en uns cinc mesos i ens permetrà contractar l’obra. Ens dirà què costarà i com ha de ser. La seva ubicació està clara, a la zona sud de la ciutat, cap a l’Olivar Gran, i ens falta saber el pressupost. Ho contractarem ràpidament perquè sigui una realitat al final del 2018.

La seva construcció representarà el punt final a una llarga reivindicació.
Un nou pavelló esportiu és un dels grans dèficits de la ciutat. Figueres ha crescut moltíssim en els últims 15 anys i tenim les mateixes instal·lacions que hi havia quan èrem 35.000 habitants. Ara som 12.000 més, amb una població molt rejovenida i amb problemes de cohesió importants que fan que l’esport hagi de ser l’eina principal de cohesió dels nanos. Anem a per un nou pavelló de forma ferma, contractant el projecte. I d’aquí al desembre també farem millores a les instal·lacions esportives que ja existeixen: Hem aprovat arreglar els accessos a l’estadi d’atletisme, que estan molt malament; farem obres de seguretat i d’accessibilitat al pavelló gran; farem un magatzem per al club de tennis taula a l’Institut Olivar Gran, i està per començar el cobriment de la pista del Joaquim Cusí. És una inversió forta en millora de les instal·lacions esportives ja existents. En definitiva, en aquest final d’any ens centrem en la millora de l’espai urbà i de les instal·lacions esportives.

Ha fet referència a problemes de cohesió. Figueres té gairebé unes 90 nacionalitats diferents. Què implica per a la ciutat?
És un handicap que hem de convertir en oportunitat. Hi va haver una entrada fortíssima d’immigració els anys 1996 i 1997, en un moment de bonança econòmica. Era absorbible perquè es podia trobar feina, però quan va esclatar la bombolla immobiliària i va començar la crisi econòmica, la població immigrada amb baixíssima qualificació és la primera que va caure i es va quedar a l’atur. Per tant, ens vam trobar amb una forta entrada d’immigració, amb cap o poca qualificació professional, que va passar a dependre directament dels serveis socials de la ciutat. I aquí és on estem des de fa 5 anys. Aquesta situació demana molts recursos. No vull entrar a les llegendes urbanes de les ajudes, ja que no es regala res ni es donen pel fet de ser immigrants, però hem d’entendre que els nivells de pobresa a Figueres coincideixen en 9 de cada 10 casos amb persones immigrades, això és una realitat.

A l’inici del mes d’agost van aconseguir aturar la vaga d’Ecoserveis que estava prevista per al dia 8. En quin punt es troba aquest tema?
Una convocatòria de vaga a l’agost faria molt de mal a la ciutat, així que agraeixo l’esforç de conscienciació que es va fer al comitè de vaga per fer entendre que no anava bé per a ningú. Considero que no hi ha motius per anar a la vaga i que no hi ha cap risc de perill per a les persones que treballen a Ecoserveis, des del punt de vista de drets laborals i de futur o permanència al lloc de treball. Aquesta eina democràtica i legal que és la vaga, en parlar amb el comitè de vaga, els sindicats majoritaris i els grups de l’oposició, es va veure que no calia apretar d’aquesta manera a l’agost, que teníem recorregut per fer a la tardor, i esperem arribar a un acord. Què els preocupa? Que no perdin drets i que passarà quan s'incorporin a Fisersa, ja que els treballadors no tenen el mateix nivell retributiu que a Ecoserveis i es volen assegurar que no aniran a la baixa. Volen veure com anirà la transició i demanen més informació. Estem en aquest punt, Hem convocat un calendari de reunions per setembre i octubre per arribar a canviar els serveis d'una vegada. Ho hem prorrogat fins a finals d'any, però és absolutament necessària la millora de servei, és palpable que no n'hi ha prou amb els serveis de neteja que tenim. Aquesta és la nostra prioritat número 1, la neteja de la ciutat. Si no va a millor és perquè tenim uns mitjans obsolets que s'han de canviar, i per això estem intentant acontentar els treballadors, per fer-los veure que no podem seguir així, que no hi ha un bon servei de neteja a la ciutat i que això ha de canviar l'any vinent.

El setembre posa de moda Figueres amb la celebració de l'Acústica i de la Mostra del Vi. Què representen per a la ciutat?
L'Acústica ens fa ciutat puntera culturalment a Catalunya durant aquells dies. Gràcies al seu promotor, al nivell de qualitat i a l'ambient s'aconsegueix que, tot i la gran quantitat de gent que ve a Figueres, no hi hagi cap queixa en relació a incivisme o delinqüència. Hi ha un bon ambient espectacular. La fórmula de l'èxit és que se celebra al centre de la ciutat i que en gaudeixen totes les famílies. No és un festival només per a joves, els pares també hi volen anar. Ens col•loca al primer lloc de la cultura musical de Catalunya i ens dóna projecció exterior, ens fa ciutat. Figueres es reforça com a ciutat amb l'Acústica, igual que ho fa amb el Festival del Circ, En canvi, la Mostra del Vi ens va bé perquè ens situa com a capital d'un territori, l'Empordà, una denominació d'origen potentíssima i una marca potent tant a nivell de projecció de marca de territori com de la qualitat de la producció vitivinícola que es fa. Al cor de la Rambla trobem una mostra del que es fa a l'Empordà en l'àmbit del vi.

L'actualitat política ve marcada per la incertesa sobre el govern de l'Estat i unes possibles terces eleccions generals a la vista. Com afecta aquesta indefinició a una ciutat com Figueres?
Que Espanya no tingui un govern clar ens afecta com a totes les ciutats. No es veu al carrer, però que hi hagi un govern en funcions fa que flotin decisions estratègiques que depenen de l'Estat com la rotonda de la plaça del Sol, els temes relacionats amb Renfe o la subvenció de la casa natal de Salvador Dalí. S'ha aixecat el peu del gas amb el govern en funcions i no acabes de veure qui, quan i com decidirà. Hi ha una situació de fragilitat o de poca estabilitat en els compromisos que ens preocupa. Els ajuntaments fa temps que patim la falta de capacitat econòmica de la Generalitat i ara ho fem per la falta d'estabilitat política a Madrid. Això fa que només depenem de nosaltres, dels nostres recursos, i això no és bo. Hi ha coses en les què hi han d'intervenir altres institucions. Des del punt de vista de la gent, si hem d'anar a unes terceres eleccions hi haurà una pèrdua d’interès espectacular. Prou que la gent està desafectada de la política, amb molt poca implicació i ens posen a tots en el mateix sac. No hi ha fe ni esperança. Unes terceres eleccions serien terribles a nivell de confiança de la gent en els polítics i en les institucions polítiques.  

Articles relacionats ...