Jan Millastre, un exemple de superació i de gran sensibilitat per a la societat

Jan Millastre participa en destacats projectes de cooperació internacional i és de gran ajuda per pacients que han de refer la seva vida després de fortes cremades.

Millastre (Lladó, 1976) és el director de Kreamics, l’Associació d’Afectats per Cremades de Catalunya. A causa d’una explosió de gas, amb 20 anys, va patir cremades que van afectar al 90% del seu cos. Ha rebut premis per la seva superació personal i per la seva tasca solidària.

Des de Kreamics, fan sobretot tutories a la Unitat de Cremades de la Vall d’Hebron, per tal d’exposar les seves experiències a pacients que estan en procés de curació, sobretot per ajudar-los a afrontar amb força una nova realitat amb el canvi d’aspecte. L’associació, arran de la necessitat, va creixent a través d’un grup d’amics cada vegada més gran i amb un fort vincle entre ells.

A banda del Kreamics, Millastre treballa i és un dels fundadors de la revista GERD (Grup Editor de la Revista del Discapacitat) de Sarrià de Ter. “L’essència d’aquesta ONG, de cooperació internacional, amb gairebé 17 anys de vida, és millorar la vida dels discapacitats, tot veient les nostres capacitats per sobre de les discapacitats”, afirma.

Precisament, aquest mes d’agost es troba a Guatemala, arran de l’agermanament de Sarrià amb Aguacatán. Després de començar a cooperar l’any 2003 a Cuba (30 minuts va dedicar un programa al projecte), van saltar a Guatemala: “Hi tenim un dels projectes que es pot dir que és la nineta dels nostres ulls, una escola d’educació especial que integra tots els nens de la zona amb discapacitat: el Programa Integral d’Atenció a les Persones amb Discapacitat. Fa temps que tenim un local cedit per l’Ajuntament d’allà, però aquest local se’ns ha quedat petit i, des de fa un any, gràcies al suport de molts ajuntaments gironins, Dipsalut i Diputació hem aconseguit comprar un terreny, del qual ja tenim els plànols per començar la primera fase de construcció, amb la intenció que sigui una realitat en tres o quatre anys”.

Allà, a més, des de fa gairebé 17 anys, amb l’empenta i donacions de l’Ortopèdia Soler de Girona, col·labora en una fàbrica de cadires de rodes, pròtesis i ortesis, en la qual treballen nois i noies que en són usuaris. És l’anomenada associació de persones amb discapacitat Transiciones. Millastre explica que hi viatja anualment, per tal de controlar i veure com s’hi gestionen els projectes i, si cal, refer-los.

“Personalment, coordinar projectes d’aquest tipus des del GERD fa que obtinguis quelcom que no es paga amb diners. Veure com reaccionen persones sense recursos que poden, finalment, disposar de pròtesis gràcies a la nostra ajuda és impressionant. Amb el que hauria de ser un dret i no una necessitat els hi millores considerablement la seva qualitat de vida, i això és fantàstic. Obtens una energia que t’ajuda a tirar endavant amb més projectes i aflorar la idea que tots som normals i corrents en la societat. Ni jo ni ningú ens hem d’amagar de la nostra aparença”.

Precisament, en Jan, el que vol, és que tots els lectors de la revista no només vegin el que fa ell i el seu grup, sinó que tinguin molt present que “tots som normals i necessitem l’ajuda de tothom, així com la solidaritat de tota la societat”. Recorda que apadrinar una pròtesi o una cadira d’un jove, entre altres coses, és regalar felicitat infinita. Per a més informació o ganes de col·laborar, es pot fer a través de Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o als telèfons 627 22 22 56 – 639 37 78 47 – 972 17 34 03.

Jan Millastre 02