Marta Felip, alcaldessa de Figueres

Marta Felip, alcaldessa de Figueres: “Esperem que l'any vinent puguem posar la primera pedra del nou pavelló i que es construeixi durant el 2018”

Les instal·lacions esportives són un dels punts febles de Figueres. Perquè s'ha arribat a aquesta situació?
Les necessitats de noves instal·lacions esportives no han anat en paral·lel al creixement i rejoveniment de la població de Figueres. Tenim un estadi, dos pavellons, una piscina climatitzada i una piscina descoberta, a banda dels equipaments escolars, i també el camp de futbol municipal i algun altre camp més petit. El pavelló petit és de l'any 1974 i el gran el va fer Marià Lorca, així com la piscina. La ciutat ha crescut de forma exponencial a partir del 1997 o 1998. En 10 anys hem incrementat la població en 10 o 11 mil persones, amb gent jove immigrada que ha tingut fills, La piràmide d'edat de la població de Figueres, que anava cap a l'envelliment, s'està invertint. Tenim molta població jove fruit d'aquesta onada migratòria. La recuperació econòmica ha fet que estigui remuntant l'aturada en sec que hi va haver a partir del 2010 en el naixement de fills, degut a situacions familiars i de parella vinculades a la crisi. La generació del 'baby boom' que hi va haver entre els anys 1976 i 1978 ha arribat a l'edat de casar-se i tenir fills. Per tant, anem a una població molt rejovenida. Abans d'aquesta entrevista he assistit a una taula de planificació escolar i les xifres constaten la immediata necessitat d'augmentar línies d'Ensenyament Secundari Obligatori per tota aquesta població que va venir a partir del 1998-2000 i dels anys del boom econòmic entre el 2000 i el 2004, i que s'ha d'incorporar a l'ensenyament obligatori.

Què passa amb les instal·lacions esportives?
Que tenim les mateixes que quan la ciutat tenia 35.000 habitants. Els clubs esportius estan patint molt, necessiten hores d'entrenament i instal·lacions en condicions, i l'ajuntament hauria d'haver planificat instal·lacions esportives a partir de l'any 2000. Un tercer pavelló ja era necessari. En aquella època la Generalitat estava en una situació econòmica diferent i el Consell Català de l'Esport finançava pavellons. Es va perdre pistonada, crec que s'havia d'haver fet. Què va passar després? El 2007 el govern de Santi Vila va començar a planificar un nou pavelló totalment necessari, però amb paràmetres propis d’època de bonança econòmica. Es va encarregar l'avantprojecte a un arquitecte de renom i amb una vocació molt ambiciosa: fer pavelló i piscina. El 2010 es pensa en un complex esportiu fet amb concessió pública i privada a la plaça de braus. Entre el projecte arquitectònic i el contingut de la concessió es va estar massa temps amb la negociació. Total, que d'instal·lació esportiva se'n va fer una el 2010, aprofitant el Pla Zapatero, que ha anat molt bé i que ha estat molt utilitzada, com és la piscina descoberta. De fet, ja en faria falta una altra.

Què es troba quan és escollida alcaldessa?
Em planto el 2015 amb una prioritat total, la primera de la fila, que és un pavelló esportiu. Els paràmetres han canviat, Ja no serà un de màxims dedicat a competició, sinó que serà per a entrenaments, funcional. I a banda d'això també hem de mantenir el que tenim. Aquest any urbanitzarem els accessos a l'estadi d'atletisme, que estan molt malament, i arreglarem l'accés del carrer d'entrada al pavelló gran. Només amb instal·lacions de seguretat i de mesures d'emergència s'inverteixen 150.000 euros als pavellons. També fem una pista coberta al col·legi Joaquim Cusí, que possibilita fer entrenaments a alguns clubs; el local social de l'estadi de Vilatenim, i un magatzem per al club de tennis taula a l'institut de l'Olivar. No parem de fer coses, de millorar les que tenim i fer-ne alguna de nova, a la vegada que planifiquem. Estem a punt d'adjudicar el contracte del projecte del nou pavelló. Hem decidir que anirà al sud de la ciutat, al sector Ronda, i serà la segona zona esportiva de la ciutat. Esperem que l'any vinent puguem posar la primera pedra i que es construeixi durant el 2018.

Què resoldrà aquest nou pavelló?
Les necessitats d'entrenaments dels clubs. Ara la mainada ha d'entrenar fins a les 9 o les 10 de la nit, ja que no hi ha prou hores. A la vegada tenim també una necessitat molt gran d'una segona piscina climatitzada. Sóc una persona prudent i em comprometo a tenir el pavelló en aquest mandat, però estem mirant de fer una segona piscina climatitzada que estigui vinculada a aquest pavelló.

Vostè ha manifestat que l'esport ha de ser una eina de cohesió. Per on cal incidir?
Per l'esport base, i aquest necessita instal·lacions. Tenim un esport base potent en futbol, estem remuntant molt en hoquei, la gent de l'Adepaf està fent molt bona feina amb l'escola de bàsquet la CEBA, l'Escolàpies també està fent escoleta, i hi ha d'altres esports que també incideixen amb la mainada. Aquests nens i nenes han de poder accedir a fer esport, ja que això és el que fa que estiguin ocupats després de l'escola, que no corrin pels carrers, que mainada amb situacions familiars complicades tinguin una sortida per ser un més dins d'un equip. A l'esport tothom és igual, tothom juga i tothom té la mateixa importància. Per a una ciutat com Figueres, amb la diversitat que tenim, és importantíssim tenir unes bones instal·lacions esportives i esport base.  

Articles relacionats ...