Marta Felip, alcaldessa de Figueres

Marta Felip, alcaldessa de Figueres, “Dir que invertir en el Museu del Circ farà que no invertim en altres necessitats prioritàries per a la ciutat és faltar molt a la veritat”.

Quins són els principals projectes previstos a Figueres en aquest 2017?
En tenim molts. Vam arrencar el mandat l'any 2015, l'any passat ja es va poder veure com comencen a aflorar molts projectes que feia ants que estaven pendents, i el 2017 ha de ser el de l'esclat de tots ells. Tenim el pavelló esportiu, per al qual s'han presentat 16 projectes per al concurs d'idees, i que servirà per atendre les necessitats esportives dels clubs de la ciutat; una segona residència amb 95 o 96 places públiques per a la gent gran, que hem encarregat a la Fundació Salut Empordà que la faci i la gestioni; s'està fent el segon CAP al Ral·li Sud, que cobrirà una necessitat sanitària molt important a la ciutat, i seguirem millorant els carrers i les vies públiques. Tenim la plaça del Sol i la carretera de Vilatenim en obres, i de manera immediata començarà la reforma de la Calçada dels Monjos i dels Fossos, per poder connectar la plaça del Gra amb la plaça Tarradellas a través de carrers amb voreres i asfalt molt més adequat del que hi ha ara. I també tenim equipaments culturals. Estem en ple debat sobre si Museu del Circ sí o Museu del Circ no.

És un tema que està aixecant molta polseguera.
M’agradaria donar-hi molta informació, que és el que falta. S'està volent informar esbiaixadament a l'opinió pública en el sentit de si convé o no, de si és prioritari o no per a Figueres. Quan parlem de Museu del Circ estem parlant de festival del circ 365 dies l'any. Estem a punt de començar la sisena edició del Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres Elefant d'Or, i ha estat un èxit espectacular des del primer any que ens ha posicionat arreu de Catalunya i d'Europa com una ciutat de circ, amb un festival d'una qualitat altíssima al qual vénen espectadors de tot arreu, i amb un retorn econòmic importantíssim per a la ciutat en un mes de febrer que és temporada baixa. Hem de lluitar per no perdre aquest festival que ens ha col•locat com a ciutat de cultura i de circ. Els contraris al Museu del Circ haurien de valorar que és una cultura vinculada a l'espectacle i al visitant, que pot donar un input econòmic a la ciutat des del punt de vista de reactivació del sector econòmic. Sempre hi ha dubtes quan es comença un equipament, però en Genís Matabosch, el promotor, ens ha presentat un pla de viabilitat que considera que s'haurà amortitzat la inversió en cinc anys. No serà només un museu amb una col•lecció privada, hi haurà espectacle. Pensem en el moment en què la ciutat havia d'apostar o no pel Museu del Joguet. Estem en la mateixa situació, però amb un festival previ de sis anys totalment consolidat. I s'ha demostrat l'èxit i la capacitat del seu director per fer una empresa cultural important i un espectacle d'èxit d'altíssima qualitat i de reconeixement internacional. No ho podem perdre.

El Museu del Circ és un dels temes que estan sobre la taula en l'elaboració del pressupost?
Sí. Es preveu una inversió inicial de 500.000 euros per part de l'ajuntament. Costarà molts més diners, però hi participaran altres administracions com la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. Voldria dir, en ple debat de pressupostos, que hi ha qui demana més despesa social. És molt important la despesa social que fem i que seguirem fent a la ciutat. I atenem l'emergència social d'una manera importantíssima des de fa 5 anys. S'han destinat pràcticament 2.200.000 euros en ajuts amb l'atenció a l'emergència social, i l'any passat es van comprar 20 pisos. Es va fer una inversió d'un milió d'euros, que ha superat el 1.100.000 euros amb la reforma. En ells hi viuen persones que poden gaudir d'unes condicions d'habitatge dignes i a les que s'ajuda a pagar els subministraments necessaris. Trobo molt injust que es digui que no atenc les necessitats socials. És faltar molt a la veritat. L'atenció social s’atén amb els ingressos que rep l'ajuntament dels impostos de la gent, i qui paga els impostos necessita també l'ajut de l'ajuntament i de les administracions, que ve en forma de fer esdeveniments a la ciutat, de moure l'activitat econòmica. Que la iniciativa privada vegi que hi ha un retorn cap a la seva aposta de cada dia. Figueres és una ciutat de comerç, turisme, restauració i serveis, i necessita que l'ajuntament estigui al seu costat i faci equipaments culturals i espectacles o festivals, com l'Acústica i el Festival Internacional del Circ. Per tant, és faltar molt a la veritat quan es diu que invertir en el Museu del Circ farà que no invertim en altres necessitats prioritàries per a la ciutat, quan he explicat que aquest any farem el pavelló poliesportiu, un segon CAP, es desdoblarà la carretera de Vilatenim, es reforma la plaça del Sol i es farà una segona residència geriàtrica, tot això amb diners públics. No cremem les iniciatives amb missatges tan simples.

Articles relacionats ...