Marta Felip, alcaldessa de Figueres

Marta Felip, alcaldessa de Figueres: “Demano a la resta de partits polítics un acord perquè els promotors dels festivals tinguin un compromís que hi haurà una partida econòmica als pressupostos”.

El concurs de festivals estratègics, que ha de convocar l’Ajuntament de Figueres, fa perillar el futur de dos festivals d’èxit com el del Circ i l’Acústica?
Abans de convocar aquest concurs voldríem mantenir una reunió amb els grups municipals. Si volem que es mantinguin els festivals d’èxit, com el del Circ, l’Acústica, Agitart i el Còmic, hem d’arribar a un acord polític de la majoria de grups representats al plenari municipal per comprometre’ns que en els pressupostos de l’any següent sempre hi hagi una partida per aquests festivals. Això és el que demano, una aposta clara i decidida, de manera que els promotors tinguin el compromís polític que hi haurà una partida econòmica. Això ajudaria a superar la desconfiança i la inseguretat, i faria que puguin tenir un escenari de futur.

El promotor de l’Acústica, Xavi Pascual, ha lamentat que no ha tingut seguretat que els concerts es podrien celebrar fins el passat abril.
No hem de patir. Quan es presenti la programació, veurem que és igual o millor que la d’altres edicions. Ell feia referència sobretot a artistes internacionals, i recordem que l’any passat n’hi havia pocs, bàsicament eren grups catalans. Però és cert que no podem estar cada any amb la incertesa de si hi haurà concerts o no. Cal treballar amb un escenari segur. Els promotors culturals han de tenir la seguretat que els volem. És una bona idea la proposta que han llançat de fer una taula on hi siguin tots els representants dels grups municipals, i que aquests es comprometin a respectar una partida per als festivals en l’aprovació dels pressupostos.

El promotor del circ, Genís Matabosch, assegura que els calendaris no són favorables al seu festival, pensant en l’edició del 2018.
Ens trobem en el mateix cas que amb l’Acústica, amb l’agreujant que el Festival Internacional del Circ es fa al febrer, i difícilment els pressupostos s’aproven abans del desembre. Només pot confiar en la nostra paraula. Insisteixo que si tothom es compromet a que en el pressupost hi hagi una partida, això pot donar la confiança al promotor perquè el tiri endavant.

En la seva opinió, perilla algun d’aquests festivals?
No veig cap en perill, és qüestió de confiança. Tothom està d’acord amb que es portin a terme aquests festivals. Potser el del circ té més discussió, però s’ha d’entendre la posició del promotor. Ha rebut crítiques infundades i denúncies per maltractaments, així que està una mica dolgut amb un sector. Vull aprofitar per refermar el compromís de Convergència amb aquest model de festivals. Volem que es consolidin a la ciutat, i lluitarem perquè segueixin. Demano la col•laboració de la resta de partits polítics, que donin confiança als promotors.

Què representen per a la ciutat aquests festivals?
El posicionament de Figueres com a ciutat de Cultura, no només a Catalunya, sinó més enllà. Ens projecten a l’exterior i són un dels actius més importants que tenim, juntament amb el Museu Dalí.

Articles relacionats ...