Blanca Rastrojo, gerent del Restaurant Llançà Port i Gelateria la Jijonenca de Llançà

Especial Dona Treballadora 2018.

Quina és la seva funció professional?
Com a responsable d’establiments de restauració cara al públic hi ha molta feina a fer i molt variada. La jornada comença molt aviat i acaba molt tard. S’ha de coordinar un grup molt ampli de persones que hi treballen al restaurant i la gelateria, fer les comandes als proveïdors, tasques administratives, preparar menús i propostes per atraure clients, i la part d’atenció al públic, fonamental en la nostra feina. En resum, moltes hores pendent de que tot funcioni el millor possible. Vas tenir moltes dificultats als inicis del negoci?
Tant amb la Jijonenca, que ja té 30 anys d’història com el Llançà Port, que en té 18, els inicis van ser molt durs, com per a la majoria de la gent que comença un negoci. Has de prendre una decisió valenta, arriscada, fer una forta inversió econòmica, i no és fàcil trobar finançament; treballes molt dur per guanyar-te la confiança del públic, i això és el principi, el més difícil ve després: conservar dia a dia tot el que vas aconseguint.Què és el que més t’agrada de la teva professió?

El contacte amb la gent. Quan et dediques a aquest sector és perquè t’agrada conèixer gent i estar en contacte amb ells. Són feines que no es fan només per diners.Creus que, en general, homes i dones tenim la igualtat desitjada al mon empresarial?
Tot i que la cosa ha anat millorant amb els anys, sóc un exemple de com fa anys les dones ho teníem molt pitjor que els homes per demostrar que podíem ser igual o millors empresàries que ells; avui encara hi ha alguns aspectes en els que els homes tenen certs avantatges sobre les dones, però ens ha costat molt aconseguir-ho.Com es podria millorar la conciliació personal i laboral?
La conciliació personal-laboral és un tema que s’ha de tractar a nivell de tota la societat. Ens hem de plantejar horaris escolars, d’empreses de serveis, etc. No és el mateix conciliar l’horari d’una empresa, on la gent pot fer de 8 a 15 hores en jornada contínua que la de la restauració on has de fer els torns que necessita la gent per poder gaudir dels seus àpats amb la parella, la família o els amics. Consideres que els rols dels homes i dones han canviat en els últims anys?

Sense cap mena de dubte hi ha hagut canvis. Les dones cada dia tenim més protagonisme, que ens ha costat molt assolir, i els homes cada cop accepten més el nostre rol de protagonistes. Això no vol dir que no quedi molta feina encara. La prova la tenim en la diferència que hi ha quan mirem cap a la política o les grans multinacionals i la diferència tan important que hi ha entre el número d’homes que tenen els càrrecs importants i les dones.

Per què hem de considerar el 8 de març un dia de celebració? 

Jo sóc més de celebrar el 8 de març cada dia de l’any. Entenc que hi ha d’haver dates concretes i significatives que es poden aprofitar per reivindicar moltes coses, però la realitat és que si volem aconseguir la plena igualtat entre sexes en l’àmbit empresarial cal que ho reclamem i ho demostrem els 365 dies de l’any.

RESTAURANT LLANÇÀ PORT
http://www.llancaport.com