Jordi Masquef

El nou alcalde de Figueres pren el relleu de Marta Felip i n'assumeix el càrrec fins a les properes eleccions.  Masquef anuncia que:  "No penso renunciar al meu estil de fer les coses, a l'autocrítica que sigui necessària i a aportar idees pròpies des de l'alcaldia".

Com ha viscut els darrers esdeveniments abans del relleu?
Amb un regust agredolç perquè crec que alguns grups municipals no han estat a l'altura del moment i han ajudat més a generar desconcert i confusió entre la ciutadania que no a transmetre un missatge constructiu. Suposo que la proximitat electoral provoca aquestes turbulències pròpies del pim pam pum partidista. En qualsevol cas, confio que aquesta nova etapa sigui més de construir que de destruir. Jo hi posaré tot de la meva part perquè sigui així i per això començaré una ronda de converses amb tots els grups per enfortir el govern o tancar acords puntuals amb els temes de ciutat.

Com ho pensa fer?
La mà estesa és sincera, sense condicions prèvies. La ciutat es mereix diàleg i acords en molts temes. Si parlem de formar equip de govern, és evident, per exemple, que el nostre projecte polític i el de la CUP no tenen res a veure. Com tampoc ens podem plantejar actualment en aquestes circumstàncies tan greus pel país, governar amb els partits que han alimentat, sigui a través del 155 o de la judicialització de la política, la situació tan greu que vivim com a país. I em refereixo evidentment a PSC, PP i C's. A mi no em veuran avui intentant formar govern amb cap d'aquests tres grups. El primer a qui li oferiré és a ERC, com a segon grup de l'Ajuntament. Amb la màxima voluntat que sumin en comptes de seguir restant. M'agradaria que canviessin d'actitud, s'arremanguessin i suméssim. I també ho oferirem als dos regidors no adscrits, i més tenint en compte que a les últimes eleccions tots dos compartien candidatura i programa electoral amb nosaltres.

Com encara el nou càrrec?
Amb humilitat, respecte i il·lusió. Ser alcalde és el millor que li pot passar a una persona que s'estimi la seva ciutat i que es dediqui al servei públic. Jo estava molt bé treballant en un despatx d'advocats a Barcelona i fent classes a la universitat, però quan fa set anys em van oferir la possibilitat de formar part del projecte polític de l'aleshores Convergència a Figueres vaig haver de triar entre el cor i la raó. I quan al cor s'hi porta la teva ciutat, això tira molt i es converteix en la principal raó. I n'estic molt satisfet de l'elecció, sincerament.

Creu que aquest relleu pot afectar la seva candidatura a les municipals? Creu que en sis mesos podrà mostrar el seu segell i convèncer l'electorat?
Sis o set mesos donen per a molt. Jo no penso renegar ni renunciar de l'herència de Marta Felip perquè fa set anys que estic al govern i, per tant, me'n faig corresponsable des de les àrees que he gestionat, i tothom en pot comprovar els resultats. Ara bé, tampoc penso renunciar al meu estil de fer les coses, a fer l'autocrítica que sigui necessària i a aportar idees pròpies des de l'alcaldia. Penso sincerament que en les circumstàncies actuals, governant amb 5 regidors de 21 i una part molt important de l'oposició a la contra i jugant al bloqueig permanent, Felip no ho ha tingut gens fàcil. Però tinc el dret a intentar canviar algunes coses, amb les meves virtuts i els meus defectes, i que siguin les figuerenques i els figuerencs els qui ens posin nota a tots.

Quines prioritats estableix? Quins objectius es marca d'ara a final de legislatura?
Figueres té ara tres problemes greus que són els que més contribueixen a la percepció de degradació de l'espai públic: l'incivisme i la inseguretat per una banda, la neteja de la ciutat per una altra, i la mobilitat. Farem un abordatge integral immediat a aquestes qüestions. Vull fer la vida impossible als incívics i els delinqüents. Una de les primeres reunions que he fet ha estat amb comandaments de la Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i equips d'agents cívics per treballar-hi i deixar clar que en aquestes qüestions la tolerància serà zero! Pel que fa a la neteja, estem a punt de la nova concessió i una vegada salvem els litigis legals entre les diferents empreses, entrarà en servei. No estic gens content de la imatge que té avui la ciutat pel que fa a la neteja. Això ha de fer un gir de 180 graus en pocs mesos. I la mobilitat és una eterna assignatura pendent que no resoldrem en pocs mesos, però si que es poden començar a prendre mesures com ara alguns canvis de sentit de carrers o modificant altres qüestions vinculades amb les obres. També hem de seguir creant aparcaments gratuïts de proximitat. Aviat n'obrirem un altre a l'antic pàrquing de la vella presó del carrer Sant Pau i confio en poder recuperar el projecte de l'aparcament del camp de futbol de l'avinguda Vilallonga, que per cert l'oposició ens va tombar perdent una magnífica oportunitat de crear una bossa de 330 places d'aparcament gratuït al centre de la ciutat. I a banda d'això, Figueres té altres problemes ja més de fons i estructurals que hem de seguir abordant i deixar, com a mínim, assentades unes bases per al proper mandat. Parlo per exemple del nou pla general, d'estructures organitzatives, del pla de mobilitat, equipaments culturals, etc.