Xavier Amiel deixa entreveure els tres eixos principals de Canviem Figueres

"No tenia especial interès en la política, però les reunions amb la nostra gent i la situació de la ciutat m’hi han fet implicar cada cop més”. Nascut a Figueres i empresari a la ciutat, Xavier Amiel és el coordinador de la nova plataforma ciutadana Canviem Figueres. Confia que pot aportar experiència i dedicació a l’equip, per tal de fer una ciutat millor.

Quan neix Canviem Figueres?
El passat mes d’abril, amb una primera trobada amb un grup de persones sensibilitzades amb l’estat actual de la ciutat. Des de llavors, ens hem anat reunint cada mes, i especialment darrerament, que ho hem fet de forma més assídua. L’única finalitat, des de l’inici, és molt clara: crear una plataforma municipal, totalment transversal, per tal de concórrer a les properes eleccions municipals.

D’on sorgeix el nom de “Canviem Figueres”?
Per tal d’escollir el nom de la plataforma, es va obrir un procés participatiu on militants i simpatitzants podien aportar noms. Canviem Figueres va ser la proposta guanyadora per pocs vots de diferència respecte a altres noms igualment interessants. La transversalitat ens caracteritza, també a l’hora de formar l’executiva.

Parli’ns d’aquesta executiva:
Canviem Figueres està format per empresaris, persones de la funció pública, voluntaris d’ensenyament, del comerç, d’urbanisme... En definitiva, gent de diferents sensibilitats i de tots els àmbits, especialment gent que aporta molta experiència. Cal recordar que al mes de desembre el que vam presentar va ser l’executiva, no la candidatura. Aquest dia vam aprofitar per deixar entreveure les nostres intencions, és a dir, volem que Figueres sigui “una ciutat innovadora, culturalment avançada i urbanísticament ordenada”.

Després d’aquesta presentació oficial, cap a on heu caminat?
Estem acabant de polir un decàleg on s’explicarà detalladament un programa per deixar molt clar quines són les nostres intencions, que anirem fent públiques progressivament. Des de la presentació de l’executiva, percebem molt d’interès per conèixer el nostre equip i aquest programa. Es respira optimisme amb allò que volem i podem aportar, tal com ens demostren els missatges que anem rebent, tant a través de les xarxes com de paraula. La gent, és clar, demana que la ciutat tingui un altre aire i tot plegat es gestioni de manera diferent, i de manera més organitzada. En definitiva, se’ns anima que constituïm aviat la llista i la presentem. Però abans hem de celebrar un procés de primàries, tal com es va acordar en el moment de la formació de la plataforma, tenint en compte, a més, les provables incorporacions que es produiran.

Què ens pot avançar del programa?
Duem a terme reunions setmanals, confeccionant, així, un cronograma dels diferents aspectes del programa que, com he dit abans, anirem fent públiques de forma gradual. De moment, puc dir que serà un programa amb propostes realitzables, amb accions molt més properes, sense promeses impossibles. Ens posicionarem, especialment, al voltant de tres eixos, sempre participatius: persones, territori i economia.

Persones:
Entre moltes altres coses, creiem que als joves els hem d’oferir moltes més opcions, tant d’estudi com de feina. Per això, cal més interacció amb escoles, així com amb els col•lectius amb risc d’exclusió. Hem d’aconseguir revertir la situació actual, on massa joves abandonen prematurament els estudis. També pensem que qualsevol barri forma part de la ciutat, no de la perifèria. Tothom paga impostos, per tant, això de parlar de “pla de barris” s’ha de modificar; creiem que hauríem de parlar de “pla de ciutat”.

Economia:
En els últims anys, s’han dut a terme moltes inversions sense deixar clars els seus propòsits. Per exemple, la gran inversió feta en la Casa Nouviles per quin motiu i per a fer-hi què? Nosaltres volem que quedi ben clar que cada euro invertit sigui per buscar un retorn social o un guany econòmic. Molts dels membres de l’executiva venim de l’empresa privada i, per tant, sabem com ens costa guanyar cada euro i de quina manera s’ha d’invertir.

Territori:
Cal que Figueres recuperi la capitalitat. Hem de fomentar un major nombre de visites i estades. Actualment, la ciutat ha perdut la identitat. La que sempre havia tingut. Abans que cap altra cosa, cal desencallar el POUM; no pot ser que l’última revisió sigui de fa 35 anys. Cal aprovar ja un planejament per tenir clar com, on, i de quina manera pot créixer i expandir-se la ciutat. EL POUM ha de ser una eina fonamental per ajudar a fer desaparèixer el pessimisme generalitzat que s’ha instal·lat a Figueres.

Quina és la seva opinió sobre el consistori actual?
Com a ciutadà, aplaudeixo que Jordi Masquef hagi manifestat que està treballant aquests dies durament per a la ciutat i que ho farà fins a l’arribada de les eleccions del mes de maig. No obstant, em sorgeixen molts dubtes, com per exemple: en cas que guanyi, això tindrà seguiment? O abandonarà el propòsit de neteja i de lluita contra l’incivisme que s’ha compromès a portar a terme? Penso que és molt normal formular-nos aquesta pregunta, ja que en els últims 12 anys molts dels membres de l’equip de govern han estat els mateixos i, en general, les paraules i les intencions han guanyat per golejada als fets.