Jordi Masquef

Conscient de tota la feina que queda per fer, Masquef valora positivament els seus primers mesos com alcalde, des que va assumir el govern a mitjans de novembre. Quan se li pregunta pel seu símil futbolístic, prefereix no mirar el cronòmetre, sinó que només se centra en la remuntada que ha de fer realitat la ciutat de Figueres.

- Com defineix aquests primers tres mesos com alcalde?
M’agradaria pensar que s’ha notat un canvi en positiu i que hem aconseguit trencar algunes dinàmiques negatives que s’havien instal·lat a la ciutat. Venim d’un mandat molt complicat i algunes coses s’han començat a capgirar, com per exemple tornar a tenir un govern més ampli i fort, més acords amb els grups de l’oposició per desencallar temes estratègics com l’aparcament de l’avinguda Vilallonga o, espero que amb èxit, el pressupost municipal... Queda molta feina per fer. Tres mesos és poc temps, però la il·lusió i les ganes de treballar hi són totes, i la confiança en Figueres i en els figuerencs i figuerenques és màxima.

- Més d'una vegada ha posat el símil del futbol, comentant que entrava al camp a competir al minut 80. En quin minut es troba ara?
Prefereixo no mirar el cronòmetre! Sóc dels que penso que la remuntada de la ciutat no només és possible sinó, sobretot, necessària i que hi hem de creure. Si estem desanimats i només lamentem les ocasions de gol perdudes, mai guanyarem. Si traiem l’orgull figuerenc i ens conjurem per tirar endavant, segur que tenim més possibilitats. És la diferència entre destruir i construir. I jo, amb les meves virtuts i els meus defectes, sempre estaré amb els constructors.

- Creu que ha pogut abordar, d'alguna manera, les seves prioritats: incivisme i inseguretat, la neteja, i la mobilitat?
Aquestes qüestions són estratègiques pel govern municipal perquè totes tenen a veure amb un dels problemes més greus que tenim com a ciutat, i que és la degradació del nostre espai públic. Però no vull ni podem enganyar a la gent: aquests problemes no es resolen en quatre dies ni en quatre mesos, sinó que necessiten una pressió constant i sostinguda en el temps per obtenir resultats. Es per això que des del minut 1 com a alcalde estem aplicant un pla de xoc per fer la vida impossible a incívics i delinqüents amb inspeccions a locals conflictius, més patrullatge a peu de la Guàrdia Urbana, més mà dura amb el compliment de les ordenances municipals... i així continuarem! Pel que fa a la mobilitat, treballem per tenir més aparcaments de proximitat -en pocs mesos tindrem 330 places gratuïtes noves a l’antic camp de futbol del Far-, hem implantat canvis en la circulació a l’entorn dels sectors plaça del Gra-Fossos i carrer Vilafant, i en el proper mandat és obvi que caldrà consensuar amb tothom la reformulació o actualització del Pla de Mobilitat. En temes de circulació, com a la vida, cal posar les coses fàcils a la gent, i no difícils.

- "La ciutat que tots volem". Per què aquest lema? Com el definiries?
Primer, perquè totes les figuerenques i els figuerencs compartim, pensem com pensem, un projecte i un objectiu comú: Figueres ha de ser una ciutat on s'hi visqui bé, i la gent s'hi guanyi bé la vida. Segur que tothom se sent identificat amb aquesta frase i que tothom ho signaria ara mateix. Aquesta és la ciutat que tots volem. Però hi ha un segon element que també vull ressaltar amb aquest lema. És la necessitat d’aconseguir les coses junts, amb la gent. Entre les meves frases de capçalera hi ha la d’un proverbi africà que diu “si vols arribar ràpid, camina sol; si vols arribar lluny, camina acompanyat”. No cal afegir res més.

- Un cop s'hagi realitzat la presentació a Las Vegas (14 de febrer), quin és el següent punt a l'agenda de Jordi Masquef?
Són dues agendes diferents. Com a alcalde la prioritat política més immediata és l’aprovació del pressupost municipal, ja que és l’eina fonamental que té un ajuntament per aplicar les seves polítiques i tirar endavant el municipi. No ens podem permetre quedar-nos sense aprovar el pressupost perquè això només serviria per castigar la ciutat. Com a candidat a la reelecció, ara estem centrats amb el meu equip en el programa electoral i la confecció de la millor llista possible.

- Podria concretar i avançar algun punt del seu programa electoral?
Estem acabant d’ultimar-lo, però ja li puc avançar que defenso i defensaré un model de ciutat turística, comercial i cultural, que generi progrés econòmic i oportunitats. Tot el que faig i faré com a alcalde anirà orientat cap aquí. Sense menystenir aspectes tant estratègics com la seguretat, l'educació o l'esport.