Jordi Soto

Desena Fira de la Magrana a Siurana el 20 d'octubre, amb molts productes locals destacats, parades a la plaça major i actes paral·lels de caire festiu, tal com ens explica Jordi Soto, l’alcalde. El sopar popular, el futbol i la màgia del divendres i dissabte escalfaran motors.

- Posa’ns en context, Jordi:
Un cop deixem enrere l’època estiuenca, els magraners dels paratges de Siurana comencen a fer caure els seus fruits vermells. La segona quinzena d’octubre és, doncs, l’època ideal per preparar la Fira de la Magrana, que enguany ja posa dues xifres: aquest 20 d’octubre la Fira complirà la seva desena edició. L’Ajuntament i la Unió Esportiva Siurana van de la mà a l’hora d’organitzar la fira, juntament amb la Comissió de Festes que també va lligada al consistori. Cal no passar per alt la feina de la Comissió en qüestió, ja que la fira coincideix precisament amb el cap de setmana de festa major del poble; un cap de setmana que l’any passat va reunir prop d’un miler d’habitants.

- Què s’amaga darrere la magrana?
La magrana és un dels productes més típics de la tardor, tot i que a la vegada té el seu misteri. En termes culinaris, és misteriosa, ja que poca gent s’atreveix a incorporar-la dins les seves receptes. Mitjançant la fira es pretén donar visibilitat a aquest producte i potenciar-ne el consum, ja que té efectes molt saludables per a la salut de les persones. A la fira, els visitants podran comprar magranes senceres o bé agafar idees de com elaborar-la a casa seva; és un fruit que pot ser col·locat en amanides, rostits, fer pastissos, sucs naturals, melmelades i fins i tot còctels.

- I com es fa, perquè la Fira vagi creixent any rere any?
La fira, com sol passar, s’ha anat polint i millorant amb els anys, atès que intentem fer realitat noves idees que puguin ser del gust de la gent. Amb les activitats familiars del divendres i dissabte ja escalfem motors. En aquesta desena edició consolidarem la marxa popular, iniciada l’any passat, amb botifarrada a l’arribada. Tampoc ens podem oblidar de la coral que cantarà a la missa, la rua pels carrers i el vermut popular, així com les sardanes a la tarda. Al llarg de tot el dia, mitjançant un espai privilegiat i ben preparat per a l’ocasió, la mainada i els no tant nens i nenes podran gaudir d’inflables i jocs diversos. A més, al Centre Cívic, els amants del col·leccionisme podran intercanviar xapes de cava.

- Com hi participen els productors locals?
De manera molt destacada, oferint i donant a conèixer les seves elaboracions locals. Mas Marcè, amb els seus productes d’ovella; Can Bordas, amb el seu oli propi; El Molí de Siurana, amb les seves varietats de melmelades; i Vins de Taller, amb els vins obtinguts de les seves vinyes locals. A banda de tots ells, altres parades d’embotits, pa de pagès i productes artesanals variats no hi faltaran.