Laura Díaz

L’Associació Albert Sidrach, nascuda a principis del 2019, va ser presentada oficialment a finals de juny a la Cate. Per aquest dissabte 30, al Castell de Peralada, han impulsat el primer esdeveniment solidari a la província relacionat amb el càncer infantil.

El Sarcoma d’Ewing va ser el pitjor enemic i obstacle que l’Albert Sidrach, fa gairebé tres anys, no va poder superar. Va morir amb 18 anys, motiu pel qual els seus familiars van impulsar fa uns mesos una associació solidària, amb la principal intenció de recaptar diners pel sarcoma mencionat, dins del càncer infantil.

Laura Díaz, la mare, quan fa memòria d’aquells mesos tan durs, recorda amb quina valentia els va emprendre l’Albert des del primer moment: “A finals del 2015, teníem cita al metge un migdia a Barcelona, però a les onze em va fer aturar a la porta de l'institut, per tal d’informar els seus amics que tenia alguna cosa greu”.

L’energia i positivisme del jove van servir perquè, en un primer moment, tot sortís bé i les perspectives fossin bones. Tanmateix, uns mesos després de tot el procés i d’aquell dolor iniciat a l’esquena, un nou bony va ser el pitjor dels presagis: hi havia metàstasi del tumor al tòrax. Va ser llavors quan l’Albert va passar al centre de dia, en fase terminal i rebent quimioteràpia per pal·liar el dolor i guanyar qualitat de vida.

Aquest és el motiu, pel qual, malauradament, s’ha originat l’Associació Albert Sidrach, si bé el col·lectiu que en forma part prefereix recordar la manera com l’Albert va connectar amb la gent malalta que tenia a prop seu a l’hospital. “Ficat plenament amb la causa, tota l’estona parlava amb nosaltres, els familiars, per crear alguna associació que recaptés fons pel càncer infantil”. I així va ser: la Laura, el dia 5 de gener d’aquest any, dia en què l’Albert hauria complert 21 anys, va descobrir que cosins i familiars s’havien reunit per endegar una de les últimes demandes de l’Albert.

L’Associació està formada per la mare, que n’és la presidenta, nebots del jove i més d’una quarantena de socis. Les primeres dues activitats en públic van ser: la parada a la Rambla de Figueres, durant el passat Sant Jordi, i un mural creat col·lectivament a la galeria Lola Ventós, on els interessats podien comprar-ne una part. A més, el passat 27 de juny van presentar-se oficialment a la Cate de Figueres, donant-se a conèixer públicament.

“És molt emotiu i increïble la manera com es mobilitza la gent en record del meu fill i del càncer infantil en general. No sé fins on arribarem, però tal com estem demostrant ens hi deixarem la pell per intentar erradicar amb aquesta malaltia”. De moment, el camí que està fent l’Associació Albert Sidrach no és poc: després d’algunes activitats esportives i familiars, com tornejos o sopars solidaris, cal que tots tinguem ben encerclat el dissabte 30 de novembre al calendari.

A partir de les 19.30 hores, al Castell de Peralada, se celebrarà la 1a Gala Benèfica de l’Empordà, en benefici de l’Hospital Sant Joan de Déu, concretament per la investigació del Sarcoma D’Ewing. El sopar és considerat com el primer esdeveniment celebrat a les comarques gironines relacionat amb el càncer infantil. A més, el dissabte 7 de desembre, multitudinari torneig de futbol a Navata, amb més de 30 equips participants. Seran els dos actes que culminaran el primer any natural d’existència de l’Associació.

Els seus membres agraeixen els esforços i la manera com cooperen entitats, empreses i particulars amb la finalitat de fer créixer el projecte i de dotar-lo de mitjans i recursos. “D’aquesta forma, de ben segur podrem seguir treballant juntament amb l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, tot difonent la malaltia a la massa social i lluitant tot plegats per a la seva erradicació”, conclou la Laura.