Les Quines de Palau-saverdera, de les més clàssiques i solidàries de la comarca

Any rere any són de les més multitudinàries de la zona, sobretot per l’ús que en fan dels beneficis, destinats al poble i a destacades entitats i centres benèfics del territori català.

En Santi Montoro, president de l’Associació Recreativa i Cultural El Fitó, presenta el grup de treball de la següent manera: “Som una associació sense ànim de lucre, amb l’objectiu d’ajudar, sobretot, a les altres associacions del poble. Així, repartim anualment un mínim del 40% dels beneficis obtinguts. L’Ajuntament sap que ens té sempre a punt de participar en cadascuna de les activitats que es fan al poble: festa d'estiu, Halloween, activitats de Nadal, pujada nocturna a Sant Onofre...”. I per aquestes dates, com no pot ser d’una altra manera, l’ARC El Fitó treballa per a fer grans les destacades i ben conegudes quines de Palau-saverdera, que també serveixen per a promocionar el poble.

Aquest és el quart any que El Fitó organitza la Quina de Palau-saverdera. Les peces claus de l’equip són: Carme Montenegro, Úrsula Cifuentes, Domenech Broch, Walter Samuel, Esteban Chaves, Jose Maria Segovia i el president ja comentat, en Santi. “La Quina de Palau-saverdera la podem tirar endavant gràcies als col·laboradors de les diferents associacions del poble, que ens ajuden cada any, i als nombrosos espònsors que tenim”.

Enguany, el municipi comptarà amb 13 dies de quines: els dies 1, 6, 8, 14, 15, 21, 22, 25, 26, 29 de desembre i els dies 1, 4 i 6 de gener. “A Palau-saverdera presentem quines amb diferents temàtiques: fem la Quina del Pernil (evidentment amb molts sortejos de pernils mentre els assistents van degustant pernil mentre juguen), la Quina infantil (amb vals per a comprar PS4, lots infantils...), la Quina dels Electrodomèstics (els premis són vals per a comprar electrodomèstics) i, com no pot ser d’una altra manera, les quines de tota la vida: amb lots d'alimentació i el bon pernil que no hi falti. A més, cada dia juguem l’Antiquina, juntament amb moltes altres sorpreses que anem ampliant any rere any”, detalla Montoro.

Què té d’especial la Quina de Palau i l’Associació El Fitó? El president ho deixa clar: “La diferència de la Quina de Palau-saverdera és que som una associació que no ha de mantenir cap estructura com les altres. D'aquesta manera, podem invertir molts més diners en els premis. El resultat: millors pernils, millors lots d'alimentació... Ens podem sentir molt orgullosos de ser, segurament, la Quina que més donacions benèfiques fa de totes les que hi ha. A banda de les donacions municipals, l'any passat vam aconseguir donar més de 3.500 € externs, repartits a Oncolliga, OncoKids, Associació El Dofí, Associació Ona i a l'Hospital Sant Joan de Déu”.

Quant als premis més destacats, aquests són: un creuer pel Mediterrani durant una setmana per a dues persones (novetat d’aquest any), salts al túnel del vent d'Empuriabrava, vals per a comprar electrodomèstics... També vals per a comprar joguines, vals per a comprar a les millors carnisseries i els pernils que donen, que són d’una qualitat sempre molt alta. “Cap altra quina pot donar i invertir com fem nosaltres en els pernils que regalem”, detall Montoro.

Per què algú els ha de visitar durant els dies de quines? “A banda d’optar a bons premis, la gent que ve s’ho passa molt bé i se sent com a casa, ja que cada any treballem per fer de les nostres quines unes quines encara millors que l’any anterior”, afirma satisfet el president d’El Fitó.