Carles Lagresa

Des de primera hora del diumenge, a la plaça Marquès de Camps, el tast d’olis tornarà a ser una de les atraccions de la Fira. Carles Lagresa, l’alcalde, torna a animar a la gent a assistir a la fira de manera sostenible, per exemple, amb bosses de casa.

- Què representa aquest esdeveniment al municipi?
Com sempre, l’any a Espolla comença amb intensitat, amb un dels dies més grans en el nostre calendari. La Fira fa que tot el poble es mobilitzi i, així, es plasma que tenim un moviment associatiu bastant bo. Sense tots els veïns no seria possible mantenir viva la fira, que ja està a punt de complir un quart de segle. Pràcticament tothom s’aboca en l’esdeveniment. Tot i ser un poble petit, almenys durant un dia, en l’anomenada Festa Petita en honor a Sebastià, ens fem grans durant unes hores. Des de l’Ajuntament, com dic, ens satisfà molt veure com entitats i associacions treballen de valent perquè tot surti de la millor manera.

- Parla’ns, una mica, de dades referents a la Fira:
En primer lloc, cal dir que comptarem amb 19 parades de trullaires, tots ells oferint oli elaborat a la comarca. Això és important no només per subratllar el producte de proximitat, sinó que la gent ve per tastar l’oli de la nova anyada. És una de les coses bones de ser una de les primeres fires de l’any. A banda, tindrem 80 parades més, oferint embotits artesans (amb dues carnisseries d’Espolla), arbres fruiters, oliveres, etc. En general, és un format similar als anys anteriors, un format que agrada, no només a gent de la comarca sinó també a la gent de la Catalunya Nord, que any rere any ens visiten, atès que tenen la data ben marcada al calendari, diuen.

- El dissabte, d’alguna manera, la Fira ja escalfa motors:
En efecte. A banda dels sempre rellevants tasts del propi diumenge durant la fira, dissabte matí també n’hi ha un de programat. Al vespre, visites teatralitzades a la Cooperativa i, posteriorment, espectacle musical amb el cor de les Veus Blanques, amb exparticipants de l’Oh Happy Day. Del diumenge, tampoc cal no oblidar que, un cop més, comptarem amb els Castellers de Figueres, inflables i un photocall destinat sobretot a la mainada.

- Quin repte et marques com alcalde aquest 2020?
Un de força clar: tenim un poble bastant envellit, així que hem de treballar per quedar-nos i captar més jovent. Per aquest motiu, treballarem amb el Pla Local d’Habitatge, per tal de donar oportunitats i noves solucions. Entre altres coses, comptem amb una Escola Rural restaurada fa només tres anys. No es tracta de créixer, però si mantenir ben vives les noves generacions.