Jordi Masquef

Dels molts àmbits que necessitaran una empenta durant la crisi post Covid, Jordi Masquef, en clau Diputació, ens parla de l’esportiu i, sobretot, del turisme. En clau ciutat, Junts per Figueres segueix desenvolupant el seu pla de reactivació, posat a disposició del govern municipal.

Agilitzar subvencions i procurar d’assegurar la liquiditat a institucions i entitats

Des de la Diputació de Girona hem aprovat la convocatòria per les ajudes anuals a Ajuntaments i clubs, en referència a l'activitat esportiva així com la inversió en instal·lacions esportives. De l'Alt Empordà hi ha diversos Ajuntaments que ja ens han demanat informació i han presentat les seves sol·licituds, les quals es cristal·litzaran en projectes que seran finançats, en part, per la Diputació.

Arran de la crisis derivada de la pandèmia de la Covid, el que farem és agilitzar en la tramitació d'aquestes subvencions i, en determinats casos, fer bestretes per assegurar la liquiditat a institucions i entitats que ho estan passant malament degut a la manca d'ingressos d'aquests mesos, però que, per contra, continuen tenint unes despeses fixes que han de seguir pagant.

També s'obrirà una línia d'ajuda especial, que serà tractada cas per cas, ja que la casuística del teixit esportiu gironí per afrontar la situació és molt àmplia; no només es deriva de la Covid, sinó que en alguns casos es va iniciar amb el temporal Glòria, que va tenir un impacte significatiu en les instal·lacions de determinats clubs.

Abordar el turisme de proximitat, sense deixar de banda altres mercats estratègics

Quant al Patronat de Turisme de la Costa Brava, després d'estar unes setmanes "en pausa", tal com indicava el nom de la campanya online que es va iniciar amb la Covid, i que mostrava les Excel·lències de la Costa Brava, en les últimes setmanes s'està treballant a fons per estar preparats per afrontar amb mínimes garanties la campanya d'estiu. Aquesta campanya tindrà com a objectiu bàsic la cerca del turisme de proximitat: el turisme nacional i el turisme del sud de França, el qual s'intentarà abordar a través d'una gran campanya que es llançarà a mitjans de juny, unint esforços amb l'Agència Catalana de Turisme.

Tot i abordar el turisme de proximitat, no ens oblidarem de mercats que per nosaltres són estratègics com ara l'alemany o el britànic. De fet, estem treballant amb diferents operadors alemanys i sobretot britànics com Jet2 o On the Beach, per tal que els turistes d'aquests països també vinguin a la Costa Brava durant aquest estiu un cop la normalitat es restableixi i l'obertura de fronteres sigui totalment operativa. En aquest sentit, tot dependrà de com evolucioni la situació sanitària, però a dia d’avui, les reserves en operadors britànics fetes per venir al nostre territori superen el mig milió.

El centre comercial a cel obert més gran de la província: això ha de ser un valor

Des de Junts per Figueres hem redactat un pla de reactivació de la ciutat que aplega 53 mesures, moltes de les quals tenen relació amb el sector del comerç i el turisme. Malgrat que tots coincidim amb el fet que cal diversificar l’economia de la ciutat per estar menys exposat a les crisis i generar nous llocs de treball, és evident que el comerç i el sector de l’hostaleria juga, i ha de continuar jugant, un paper estratègic en el desenvolupament de la ciutat. I aquest és el sentit del pla Reactivem Figueres, que hem posat a disposició del govern municipal i amb qui hem començat a treballar en les futures iniciatives.

La creació d’un Marketplace de Figueres perquè tots els comerços i empreses puguin compartir serveis de delivery i de venda online o l’ampliació sense cost de terrasses de bars i restaurants per fer front a les restriccions temporals d’aforament són algunes de les mesures del nostre pla que han estat assumides pel govern. Tanmateix, hem d’anar encara més enllà, amb iniciatives de contenció fiscal, ja sigui a través de bonificacions o ajornaments, i apostar per accions urbanístiques i de mobilitat que facin de Figueres una ciutat més amable per passejar-hi i anar de compres. Tenim el centre comercial a cel obert més gran de la demarcació de Girona i això ha de ser, més que mai, un valor en temps de pors i incerteses.