Mada Simbae, amor salvatge

Mada Simbae ha impulsat un santuari de rescat i recuperació d'animals a Sant Jaume de Llierca on conviuen un centenar d'exemplars, des d'un brau i cavalls, fins a un lleó. La seva tasca filantròpica també inclou suport a un projecte per acollir menors desprotegits al Brasil.

Mada Simbae és un esperit lliure. Es va criar entre animals salvatges i selves, en les profunditats remotes del seu bell Brasil. El seu pare era biòleg i militar, i gràcies a ell va poder conèixer llocs i cultures ancestrals que van forjar el seu profund amor per la natura i els éssers humans. Una distinció que per a ella no existeix, perquè considera que tots dos són una mateixa cosa.

"En aquest món vaig viure la meva infantesa, que va ser totalment salvatge, en el més profund de l'Amazones. El meu millor amic va ser un jaguar que només s'acostava a mi. Era una nena innocent i no tenia cap noció del perill, perquè són éssers vius que es comuniquen, i l'únic que cal fer és aprendre a interpretar el seu idioma, "recorda.

Anys més tard, aquest amor pels animals el va portar a fundar a Sant Jaume de Llierca el santuari de rescat i recuperació animal Hakuna Matata. Un oasi per la fauna en el qual conviuen més d'un centenar d'exemplars de diferents espècies, molts d'ells destinats a circs o zoològics. Entre ells hi ha des d'un enorme lleó fins a un vell cavall que a punt va estar de morir en els Emirats Àrabs.

El santuari, amb una extensió de diverses hectàrees, no està obert al públic perquè els seus creadors consideren que ha de ser un recinte de pau i tranquil·litat perquè els animals es recuperin. "L'egoisme de l'home ha tret als animals del seu hàbitat natural, i després no sempre es poden reintroduir, sigui pels caçadors furtius o perquè els seus ramats no els accepten. Per això vam decidir crear aquest santuari, i cooperar amb un altre similar a Veneçuela, perquè puguin estar en un espai natura", explica.

Mada i la seva parella paguen de la seva butxaca totes les despeses del santuari, i encara que de vegades la situació econòmica és complicada, fan tot el possible per tirar endavant. "Tinc una vida simple, visc de forma senzilla amb la prioritat de fer feliços els altres. No demano diners per al meu santuari, i encara que un dia pugui tenir la nevera buida, els meus animals no deixaran de menjar", assegura.

Però la tasca altruista de Meda no es queda aquí. També participa en el projecte Joves Simbae. Es tracta d'una fundació que acull menors d'edat que han estat objecte de maltractament, abandó o abusos. "Els nens són cuidats al Brasil, però prefereixo no revelar el lloc exacte per preservar la seva identitat.

Nosaltres ajudem finançant projectes d'ajuda. Hi ha uns 150 nens i els formem perquè puguin trobar feina a l'arribar a la majoria d'edat, "comenta.

De cara al futur, Meda té en projecte reeditar el llibre que van llançar fa uns anys ('Simba i Tornado, Hakuna Matata') i escriure un de nou. "Si puc, també m'agradaria ampliar el santuari de Sant Jaume de Llierca i impulsar un altre a l'Àfrica. A mi, de petita, els meus pares em van deixar volar, i he intentat desenvolupar tota l'originalitat de la meva ment, "afirma.

Mada Simbae
Mada Simbae
Mada Simbae
Mada Simbae
Mada Simbae
Mada Simbae