Dolors Pons

L'alcaldessa de Viladamat explica les repercussions de la Covid al poble i detalla els projectes que enguany es tiraran endavant gràcies a les millores acordades pels veïns a través d'un procés participatiu.

Que passarà aquest any amb la festa major d'estiu?

L'equip de govern, conjuntament amb l'Associació Juvenil Sant Felius, hem cregut convenient, per responsabilitat i prudència, suspendre la festa major d'aquest any. Havíem preparat un protocol detallat per a poder tenir accés a un espai tancat, controlant les entrades i respectant les mesures de seguretat sanitàries, però, vist el creixent brot de contagis a la comarca, hem decidit anul·lar els actes previstos.

La crisi de la Covid ha passat factura al poble? En quins aspectes?

Quant a salut, no. Per sort, segons el Departament de Salut, només tenim una persona que ha donat positiu en la prova PCR. Ha afectat econòmica i laboralment a força gent: algunes persones treballadores han estat en ERTO, altres, autònoms, han hagut de tancar els seus negocis durant els mesos de confinament i, desgraciadament, molts encara pateixen les conseqüències econòmiques degudes a la manca de suficient activitat empresarial.

Com va el projecte d'impulsar habitatge social pels joves?

De moment està aturat. Estem estudiant diferents projectes per a la construcció d'habitatge social destinat, especialment, a la gent jove del poble.

Un altre gran projecte pendent era canviar la canalització d'aigua al nucli antic i aprofitar les obres per fer altres millores. Heu pogut fer-ho?

Vam sol·licitar subvencions del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i podrem iniciar les obres a partir del 2023, seguint la normativa de aquest pla.

També feu una decidida aposta per la sostenibilitat, quins canvis heu introduït al municipi?

Fa 5 anys, vam instal·lar plaques fotovoltaiques a l'edifici de l'ajuntament; l'any passat en vam instal·lar a l'edifici de l'escola. Anem canviant, any a any, la lluminària pública per leds. I, estem pendents d'incrementar el nombre de plaques fotovoltaiques a l'edifici de l'ajuntament i canviar el sistema d'aerotèrmia.

Viladamat decideix les inversions a través d'un procés participatiu. Hi ha molta implicació dels veïns? Quines són les prioritats d'aquest mandat?

Anualment, el 100% de les inversions es sotmeten a votació popular. Els veïns i veïnes intervenen aportant propostes que són estudiades per tècnics i aprovades pel Consell del Poble.

Les persones majors de 16 anys empadronades a Viladamat tenen dret a votar les propostes aprovades pel Consell del Poble i s'executen totes les propostes fins a esgotar la quantitat destinada a inversió.

Aquest any: canvi de lluminària pública de quatre carrers a leds; millores al parc infantil (taules de fusta i gronxador per a menors de 2 anys) i instal·lació d'una font d'aigua al pati de l'escola; tancament del perímetre del camp de futbol i construcció d'una barbacoa per a ús públic; plantació d'arbres amb reg gota a gota a la zona de l'Ateneu, i fer un pou a la zona de la deixalleria.