Natàlia Paltré

La regidora de l'Ajuntament del Port de la Selva explica que el fet que l'oferta turística es basi més en les segones residències que en grans cadenes hoteleres els ha afavorit, alhora que detalla alguns dels projectes que té a sobre de la taula per millorar el poble.

Com va la campanya d'estiu a les platges del poble?

En termes generals molt bé i més si tenim en compte la problemàtica de la Covid. Nosaltres hem posat uns plafons informatius explicant les normes que cal aplicar a les platges.

Quines diferències hi ha hagut aquesta temporada per la crisi de la Covid?

Una manca d'estrangers, però s'ha vist compensada amb una afluència de catalans. Hi ha hagut molt turisme de proximitat. El fet que és un poble amb moltes segones residències ens ha afavorit. A diferència dels pobles que basen tota la seva oferta amb hotels de grans dimensions. Aquests acaben depenent molt dels turoperadors que per motius de la Covid han anul·lat les reserves.

La Guàrdia Urbana va haver de tancar algun dia els accessos a cala Tamariua per sobresaturació. És una cosa habitual a l'estiu?

Alguna vegada puntualment ha passat, però aquest any tal com hem comentat abans, ve molta gent de les comarques gironines a passar el dia i l'aparcament de la Tamariua és un cul de sac. Des d'aquest aparcament s'accedeix a altres cales com la Cativa i Fornells, que són meravelloses.

També s'ha constatat enguany un increment de la presència d'autocaravanes al poble i al parc natural del Cap de Creus. Us preocupa aquest fenomen?

Qualsevol persona que està al dia de l'evolució del turisme té clar que des de fa molts anys el turisme d'autocaravana està en alça a tot Europa i és un turisme que allarga la temporada. El problema és que les administracions sovint no estan a l'altura de la demanda de la iniciativa privada. Des de l'Ajuntament s'està estudiant trobar un emplaçament adequat per enquibir-hi aquest tipus de turisme.

L'arribada dels estiuejants ha suposat alguna dificultat als serveis i a la gestió de la via pública de la localitat enguany?

Sobretot al mes d'agost es generen problemes d'aparcament. S'està estudiant habilitar-ne diferents espais per descongestionar alguns carrers. Un altre fenomen que ens preocupa és solucionar l'acumulació de deixalles en alguns contenidors. De fet ja n'hem solucionat un que provocava molts problemes de mobilitat a l'hora de les recollides.

Quins són els projectes per a millorar les àrees de la teva competència a l'Ajuntament en els pròxims anys?

De projectes en tinc molts però depenen de si la majoria ho veuen prioritari o no. La recuperació de la Font que li dóna nom al carrer està aprovat i, si tot va bé, començaran les obres a mitjans de setembre. Una recuperació que molts veïns esperen amb entusiasme, ja que els recorda a altres temps, quan anaven a buscar-hi l'aigua. Era la millor del poble. Inclús una veïna que aquest setembre farà 103 anys (Carme Cervera Giralt) quan era petita va fer un dibuix amb una redacció que reflectia com era i ressaltava la qualitat de l'aigua. Ara per raons òbvies estarà connectada a la xarxa pública.

Un dels meus objectius sempre ha estat que el rere-poble sigui atractiu i convidi a la gent a descobrir-lo tot recuperant la memòria històrica. Altres projectes que m'agradaria portar a terme són: la Plaça Ginesteres; cobrir el Rec de la Granyera per enquibir-hi cotxes; recuperar un refugi de la Guerra Civil; arreglar la carrerada de la costa; fer una àrea de joc davant dels pisos de protecció oficial; un 'skate parc' al pavelló municipal; anar condicionant i arreglant tots els espais verds; fer meys impactants els contenidors d'escombraries, i de la casa de Can Pedro fer-ne un museu creant així un espai cultural en el centre del poble que connectaria amb l'església i tot el seu entorn.