Joan Plana, candidat d'ERC a Roses

Entrevista a Joan Plana, candidat d'ERC a Roses: 'Volem demostrar que estem capacitats per portar totes les àrees'.

Com es defineix en la seva proposta de candidat a l'alcaldia?
Em defineixo com a perfil totalment polític, i no pas tècnic. S'espera que els polítics fem política, debatem i determinem estratègies i línies de treball. En el meu equip tinc gent de perfil més tècnic, més orgànic o més polític, i crec que és bo que sigui un equip divers per complementar-nos.

Heu donat a conèixer la persona que ocuparà el segon lloc a la llista de la candidatura d'ERC a Roses. Qui més configurarà la llista?
Tenim més o menys clar que els tres regidors actuals repetiran en la candidatura. Estem acabant de tancar els primers llocs, i la resta, ja en tenim algun nom concret. Volem fer una proposta de govern, els nou primers que correspondrien a les nou regidories, que tinguin unes àrees clares. Sabem que no serà majoria absoluta, però volem demostrar que estem capacitats per portar totes les àrees.

Sou paritaris, això ens pot donar una idea de qui ocuparà cada lloc.
Farem una excepció amb discriminació positiva, en algun punt dels nou primers.

Quines són les propostes més destacades i diferenciades d'ERC a Roses?
Estructurem el programa en cinc grans àrees: social, eix verd, desenvolupament econòmic, participació i transparència i compromís republicà. Per exemple, pel que fa al desenvolupament econòmic proposem utilitzar la fiscalitat per fomentar el teixit empresarial. Creiem que l'Ajuntament ha d'augmentar l'ajuda a aquells que dinamitzen l'espai públic en temporada baixa, o aquells que potencien l'obertura d'una cooperativa, o fomentar les empreses que ofereixen productes de qualitat vers les que només obren dos mesos a l'estiu, recolzar la incorporació de persones procedents del SOC o amb dificultats d'inserció laboral, etc. Tampoc ens oblidem que cal potenciar l'emprenedoria jove, com el viver d'empreses i l'espai coworking, dues iniciatives que podrien anar relacionades.

Quina és la solució al Top Manta que pateix Roses?
Estem d'acord amb l'alcaldessa que és un tema complex, i l'Ajuntament per sí sol no té eines per solucionar. Volem deixar clar això perquè els ciutadans no caiguin en l'engany de solucions de caràcter racista. El Top Manta sobretot és un problema d'ocupació de la via pública, de greuge comparatiu amb el comerç, social. Però no és la causa de tots els problemes, ni tan sols dels problemes turístics del municipi. El millor que es pot fer des de l'ajuntament és actuar com a lobby sobre els poders públics supramunicipals per tal que legislin per poder afrontar aquesta realitat. En allò que no estem d'acord és en la reforma del codi penal com a solució. Això només es tradueix en tenir manters amb antecedents penals i per tant amb més problemes per inserir-se a la societat i al món laboral. S'ha de fixar en la base, que és la llei d'estrangeria. Aquesta només els hi dóna tres sortides per menjar cada dia: la delinqüència, l'economia submergida o la beneficència. Per tant, s'ha de modificar aquesta llei per inserir-los en el sistema, i ho hem d'impulsar des de Roses, amb municipis com Barcelona de la mà.

Roses està lligada al turisme. Quines opcions de futur hi ha?
Podem posar sobre la taula tres tipus de turisme. Tenim la Bahia que és com el Messi, però l'hem de dotar de bons jugadors. D'una banda tenim el turisme cultural, sobre el qual s'ha fet molta feina, el turisme natural, ja que tenim dos parcs naturals i hem de saber-nos coordinar, i el turisme esportiu. En aquest últim he descobert que som una potència i ens ho hem de creure. És important que a escala política es tingui clar cap a on ha d'anar el turisme, però cal poder-ho coordinar amb el sector privat, que són qui oferirà places hoteleres, experiències, restauració, etc.

Quin és l'estat de salut de Santa Margarida?
Té una mancança d'espais públics des de l'inici de la seva concepció i que difícilment es poden solucionar. Però sí que podem proposar temes de mobilitat sostenible i temes d'aparcament dissuasiu. L'altre problema és la sensació de desertització, però realment hi viuen 2.500 persones, i hem d'intentar centralitzar serveis allà, així com fomentar la creació d'associacions de veïns.

Què manca a Roses en infraestructures?
Crec que en aquest tema estem prou bé. Faltaven les obres de la SUF i la disponibilitat d'un tanatori. Creiem que les properes obres seran en temes de mobilitat: el famós vial Nord del Montserrat Vayreda cap als bombers, i la decisió sobre l'aparcament soterrat, perquè serà el que determinarà el model de mobilitat i si cal soterrar el carrer de primera línia de mar.

Quins possibles pactes es preveuen, després de veure els resultats del 21-D?
És evident que ens preocupa el resultat de Ciutadans. Però en aquell moment van treure tot el vot que volia mostrar-se contrari a la independència. Durant els darrers 4 anys, el grup municipal de la formació taronja ha demostrat que desconeixen completament el poble, el funcionament de l'Ajuntament i tenen una gran manca de capacitat de gestió pública. Nosaltres creiem que proposem un projecte de societat en el qual estaríem d'acord amb la majoria, ara bé, nosaltres creiem que per a la construcció d'aquesta societat final és indispensable fer-ho des de la república catalana. Però les eines de l'Ajuntament han d'estar al servei de la construcció d'aquesta societat. Ningú més que nosaltres vol que Roses tingui un alcalde independentista, però també volem que el futur alcalde de Roses, l'hagin votat, no l'hagin votat, siguin independentistes o no ho siguin, s'hi sentin representats. Per això creiem que podem apel·lar a la majoria de ciutadans.